Kaj zate pomeni Akt o digitalnih storitvah?

Hands holding mobile phone
Foto: B4LLS iz iStock

Začel je veljati Akt o digitalnih storitvah. To je prvi pomembnejši mejnik pri vzpostavljanju večjega sistemskega nadzora nad družbenimi omrežji in ostalimi spletnimi platformami v Evropski uniji. Evropska unija s tem aktom od upravljalcev digitalnih platform zahteva večjo odgovornost in preglednost, s tem pa tudi zaščiti uporabnike in njihove osnovne pravice na spletu.

Kar je nezakonito v realnem svetu, je nezakonito tudi na spletu

Temeljno načelo Akta o digitalnih storitvah je: kar je nezakonito v realnem svetu, je nezakonito tudi na spletu. Spletne platforme bodo tako morale prevzeti večjo odgovornost in zaščiti uporabnike in okrepiti svoje mehanizme za odstranjevanje nezakonitih vsebin in prepričevanje širjenja sovražnega govora ter dezinformacij. S tem smo na poti k varnejšemu spletnemu okolju, ki bo omogočil večjo zaščito temeljnih človekovih pravic na spletu.

Akt bo prinesel tudi številne prednosti gospodarstvu. Podjetja bodo poslovala v pravno bolj predvidljivem in varnem okolju, ki bo bolj spodbudno za inovacije ter rast konkurenčnosti digitalnega gospodarstva. Oglaševanje na spletu in družbenih omrežjih bo zaradi novih zahtev postalo bolj pregledno. Akt o digitalnih storitvah bo povečal preglednost ciljnega oglaševanja na družbenih omrežjih, zbiranja podatkov in delovanja algoritmov, ki jih omrežja uporabljajo pri ponujanju in predstavljanju vsebin končnim uporabnikom. Upravljalci največjih digitalnih platform pa bodo morali tudi omogočiti dostop do svojih ključnih podatkov.

Happy group of young friends using smartphone in the street - Millennial generation people having fun sharing content in social media platform app outdoors - Technology, friendship and youth concept
Spletne platforme bodo morale prevzeti večjo odgovornost in zaščiti uporabnike in okrepiti svoje mehanizme za odstranjevanje nezakonitih vsebin in prepričevanje širjenja sovražnega govora ter dezinformacij. S tem smo na poti k varnejšemu spletnemu okolju, ki bo omogočil večjo zaščito temeljnih človekovih pravic na spletu. Foto: Xavier Lorenzo iz iStock

»Gre za prvi pomembnejši mejnik pri vzpostavljanju večjega nadzora nad družbenimi omrežji in drugimi posredniškimi platformami, ki bodo morale vzpostaviti mehanizme za spopadanje z nezakonitimi vsebinami ter izboljšati preprečevanje širjenja dezinformacij in sovražnega govora,« so MMC-ju sporočili z vladne službe za digitalno preobrazbo.

Nadzor nad izvajanjem akta si bodo delile države članice EU in Evropska komisija, ki bodo morale ustanoviti Koordinatorja digitalnih storitev. V Sloveniji bo implementacija akta v pristojnosti vladne službe za digitalno preobrazbo. Rok za celotno uveljavitev uredbe je 16. februar 2024.

Hands holding mobile phone
Rok za celotno uveljavitev uredbe je 16. februar 2024. Foto: B4LLS iz iStock
VIRGOV
Prejšnji članekKosmata druščina je poklon vsem psom
Naslednji članekŠe zadnji trenutek je za izkoriščenje digitalnih bonov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.