Zanimiva dejstva o prvem novembru

Man in the cemetery watching grave destroyed by wind
Foto: Matic Grmek iz iStock

Jutri, prvega novembra, praznujemo državni praznik, dan spomina na mrtve. Ljudje na ta dan tradicionalno obiščejo pokopališče in v spomin na umrle sorodnike in prijatelje prižigajo sveče. O prazniku smo zbrali nekaj podrobnostim ki jih marsikdo še ne pozna.

Od kod ime praznika?

Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik. Predstavlja sekularno različico krščanskega praznika vsi sveti. Oba praznika se praznujeta na isti dan, prvega novembra.

Različne veroizpovedi, različna praznovanja

Praznik je najbolj pomemben v katoliški cerkvi. Pri maši verniki molijo za vse ljudi, ki so umrli, pa nikoli niso bili uradno razglašeni za svetnike. Ljudje na ta dan obiskujejo pokopališča in prižigajo sveče, na pokopališčih pa potekajo molitve in blagoslov grobov.

Evangeličani prvega novembra posebnih svečanosti ali bogoslužij ne prirejajo, vseeno pa na pokopališča odnesejo rože in sveče.

Muslimani praznika ne praznujejo, svojih umrlih se spominjajo zadnji dan meseca ramadana. Tudi v pravoslavni cerkvi prvega novembra ne praznujejo. Svojih umrlih se spominjajo ob štirih sobotah v letu, ki jih imenujejo zadušnice.

Skull, Burning candles and orange marigold flowers on black background. Concept of Dia de los muertos day or day of the dead. Dark halloween banner.
Foto: Tetiana Kreminska iz iStock

Zakaj katoličani praznujejo praznik vseh svetnikov?

Katoliška cerkev je proti koncu 6. stoletja uvedla praznik vseh mučencev. Kasneje je prevladovala misel o praznovanju vseh svetnikov, praznik pa je na prvi november preložil Papež Gregor IV. v 9. stoletju.  Razlog, zaradi katerega je katoliška cerkev uvedla praznik vseh svetih, je preveliko število svetnikov, da bi se v bogoslužju spominjali vsakega posebej.

Praznik je tudi drugi november

V krščanski tradiciji ni praznik le prvi, ampak tudi drugi november. Slednji je praznik vseh vernih duš. Verniki takrat posebej molijo za duše umrlih v vicah.

Največje pokopališče na svetu

Največje pokopališče v Sloveniji so ljubljanske Žale, za največje pokopališče na svetu pa velja Dolina miru v šiitskem svetem mestu Najaf v Iraku. Tam je pokopanih več kot 5 milijonov ljudi, pokopališče se razteza na površini 10 kvadratnih kilometrov.

Odpadne sveče

Prižiganje sveč je ena izmed glavnih »aktivnosti« obeleževanja praznika spomina na mrtve, pri tem sodi Slovenija v svetovni vrh. V enem letu namreč prižgemo več kot deset milijonov nagrobnih sveč, od tega skoraj dve tretjini v enem samem dnevu, prvega novembra. To pomeni, da vsak Slovenec v povprečju prižge pet nagrobnih sveč letno.

Prejšnji članekOcena filma: Žalost
Naslednji članekKo je trajnost zapisana že v temeljih blagovne znamke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.