Ko je trajnost zapisana že v temeljih blagovne znamke

Royal Robbins brunch

O trajnosti v zadnjem času beremo in poslušamo prav na vsakem koraku. Trajnost je in. Trajnostna moda je must. Kaj pa blagovne znamke, ki so delovale trajnostno in s skrbjo za okolje še preden je bilo to nujno in (pre)potrebno? Teh ni veliko, a za njimi stojijo ljudje, ki so iz svoje ljubezni do narave in strasti do dela temu povsem organsko sledili. Blagovna znamka Royal Robbins, ki sta jo leta 1968 ustanovila Liz in Royal Robbins, mlada plezalca, pustolovca in strastna popotnika, je ena izmed takšnih.

Ustanovitelja, ki sta začetnika tehnike clean climbing (stila plezanja, kjer je vodilo, da skal med plezanjem ne poškodujemo), sta svojo filozofijo, da v naravi ne smemo puščati sledov, uspešno prenesla na proizvodnjo oblačil za preživljanje časa zunaj. Oblačil, ki so lahka, hitro sušeča, odporna na veter, lahko zložljiva, vpijajo vonj in vlago, ščitijo pred soncem in insekti ter nudijo maksimalno udobje.

Kje se kaže trajnostna naravnanost

  • V inovacijah materialov. Z reciklažo plastenk in lupin ostrig izdelujejo posebno morsko volno Seawool in s tem uspešno zmanjšujejo količino kopenskih in morskih odpadkov. V kombinaciji z merino volno iz nje izdelujejo puloverje linije Westlands, ki jih odlikujejo mehkoba, zračnost, regulacija temperature, odpornost na vonjave in antistatičnost.
  • Trajnostnih materialih konoplji, organskem bombažu, recikliranem poliestru, TenceluTM in Modalu.
  • Tehniki barvanja, ki se zgodi že na ravni vlakna, zaradi česar se znatno zmanjša poraba vode v procesu barvanja.
  • Uporabnem in preprostem dizajnu, ki je vedno aktualen. Billy Goat jakna je čudovit primer kosa kolekcije, ki se od leta 1975 ni bistveno spremenil. Spremembe so le v izboljšanih materialih, ki so še trpežnejši in udobnejši.
  • Predelani kavni usedlini in jabolčnih olupkih. Kavna usedlina, ki jo Royal Robbins odkupuje od tajvanskega Starbucksa, je uporabljena v procesu izdelave S.cafe vlaken, ki v kombinaciji z recikliranim poliestrom skrbijo, da je tkanina odporna na neprijeten vonj, učinkovito odvaja vlago ter se hitro suši. Predelani jabolčni olupki služijo kot našitki na oblačilih v obliki logotipov. Tako je večina njihovih oblačil povsem primerna tudi za vegane.
  • Čim krajših transportnih poteh. Proizvodnja se nahaja na Tajvanu, zato surovine za izdelavi oblačil kupujejo tam. Od tam izhajajo tudi plastenke, kavna usedlina, lupine ostrig in jabolčni olupki.

Ambasadorka Irena Cerar

Znamke s takšno zgodbo ne more predstavljati kdorkoli. Zato je bilo razveseljivo sodelovanje z Ireno Cerar – popotnico, pisateljico, gorsko vodnico in raziskovalko folklore. Naravo čuti, v njej polni svoje baterije, nabira materiale za nove in nove knjige in jo nenazadnje tudi živi. V izzivu brez plastike, ki si ga je zadala leta nazaj in s katerim je navdušila tudi večino sodelavcev in prijateljev, je uspela močno zmanjšati porabo plastike v svojem gospodinjstvu. Ponudba hitre mode jo vsekakor prej bega kot nadušuje, zato se najde v oblačilih Royal Robbins, ki so na voljo v klasičnih in večnih krojih ter naravnih barvnih lestvicah, ki se med seboj z lahkoto kombinirajo. Čas, ki bi ga sicer zapravila za nakupovanje, sedaj z veseljem nameni še več izletom. Prepričana je, da je primarni namen oblačil še vedno ta, da nam služijo in ne, da mi služimo njim.

Novo kolekcijo Royal Robbins že najdete na policah v trgovinah Emporium, Annapurna in Rebel ter seveda na spletu.

Več na www.royalrobbins.eu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.