Zakaj ni pametno jesti pozno zvečer?

pepperoni pizza
Foto: Alan Hardman iz Unsplash

Komu od nas se ne dogaja, da pridemo domov iz fakultete v poznih večernih urah. Morda povečerjamo, nato pa se zapodimo v kopice dela, ki so nam ga naložili do sledečega dne ali pa v seminarsko nalogo, s katero smo odlašali vse do zadnjega možnega trenutka. Ure minevajo, glava postaja utrujena, želodec se začne strašljivo oglašati – treba bo nekaj pojest.

Zaradi neurejenih in nehumanih urnikov (ter želje po obstoju socialnega življenja) študenti pogosto razvijemo navado poznega prehranjevanja ali nočnega snackanja, še posebno če smo nočni tip osebe. Poglejmo, zakaj je to nezdravo ali celo nevarno početje.

Negativni vpliv na zdravje

Fast Food for Lunch
Foto: Christopher Williams iz Unsplash

Prvi razlog je precej preprost – gre za hrano, ki je že sama po sebi nezdrava, ne glede na to, v katerem delu dneva jo uživamo. Če smo v časovni stiski ali smo po celem dnevu utrujeni, se nam ne ljubi pripravljati zapletenih jedi. Raje posegamo po instantnih pripravkih, hitri, procesirani in zamrznjeni hrani. Ker omogoča hitro in enostavno pripravo ter zagotavlja, da bomo v nekaj pičlih minutah siti. Gre za hrano, ki je visokokalorična. Težava nastane tudi, če ob jedi gledamo televizijo ali sedimo za računalnikom ter izgubimo občutek za to, koliko smo sploh pojedli. Pogosto se prekomerno najemo, brez da bi sploh opazili.

Ko se po poznem obroku odpravimo k spanju, se te kalorije ne porabijo v obliki potrošene energije, kot bi se sicer, temveč se shranjujejo kot maščoba. Zaužitih kalorij torej ne »pokurimo«. To na dolgi rok vodi k debelosti in povečuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot sta na primer rak in sladkorna bolezen tipa 2.

person standing on white digital bathroom scale
Foto: i yunmai iz Unsplash

Nočne večerje lahko povzročajo tudi težave s spanjem. Naš metabolizem je ponoči počasnejši. Zaužito hrano bo prebavljal počasneje, zato dlje časa ne moremo zaspati. To velja še posebno za sadje, ki vsebuje veliko sladkorjev. Če imaš težave z nespečnostjo, je to morda navada, ki jo moraš opustiti.  

Je res vse tako slabo?

Nekateri viri trdijo, da ti lahko določena hrana v bistvu pomaga spati. Če rad ješ pistacije (in z njihovim luščenje pomirjaš svojo živčnost, ker bo kmalu polnoč oziroma rok za oddajo) je to celo pametna ideja, saj so bogat vir melatonina. Podobno bo deloval puranji sendvič, ki vsebuje triptofan.

Če nisi jedel cel dan, potem preprosto nimaš izbire. Če bi se v nasprotnem primeru stradal, s tem ne bi ohranil rednega metabolizma. Poleg tega najbrž nikakor ne bi mogel zaspati zaradi hude lakote in bolečin v želodcu. 

Nekateri prigrizki ti zaradi vsebnosti proteinov krepijo mišice med spanjem. Mednje spadajo oreški, čičerika in sir. Toda to velja le, če si bil predhodno športno aktiven in te snovi telo potrebuje.

Nasvet

Če zvečer čutiš nekakšen primankljaj, najprej spij malo vode. Velikokrat žejo zamenjamo z lakoto, še posebno, če smo čez dan zaužili veliko soli. Na tak način te telo ukani v impulziven nakup Big Maca, po katerem se počutiš slabo in imaš slabo vest, ko bi ga lahko bolje nadomestila steklenica vode z limono.

white ceramic bowl with noodles
Foto: sq lim iz Unsplash

Kaj pa Španci, ki ne večerjajo pred deseto uro, a vseeno njihova mediternaska dieta velja za eno najbolj zdravih za telo? Le kdo bi vedel. Morda je skrivnost le v izogibanju instant noodlov in Uncle Benovih pripravkov.  

VIRScience Daily
Prejšnji članekKo je trajnost zapisana že v temeljih blagovne znamke
Naslednji članekVeč smrti v letu s pojavom covida-19

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.