10 fotografij Zemlje, ki jih zagotovo še nisi videl!

Zagotovo si že videl fotografije Zemlje, ki jih je posnela Mednarodna vesoljska postaja. A v tem članku ti predstavljamo deset fotografij zemlje, ki so bile posnete v vesolju ali na enem od ostalih planetov v našem osončju!

10. Fotografija Zemlje s Saturna

Slika zemlje s Saturna

Prva je fotografija, ki je bila posneta devetnajstega julija leta 2019. Prikazuje del Saturna s svojimi obroči in Zemljo v ozadju. Ime slike je The Day the Earth Smiled. Tako fotografijo je zelo težko dobiti, saj v tem primeru Saturn popolno blokira sonce, ki bi sicer fotografijo uničilo.

9. Najbolj oddaljena fotografija Zemlje z vesolja

Najbolj oddaljena slike Zemlje z vesolja

Ime te fotografije je Pale Blue Dot, posneta pa je bila trideset let nazaj, štirinajstega februarja 1990. Fotografija pokaže Zemljo kot izredno majhno piko v zgornjem delu sončnega žarka, ki teče čez celotno fotografijo.

8. Fotografija Zemlje, ki vstaja iz Lune

Slika Zemlje, ki vstaja iz Lune

Ime fotografije je Earthrise, posneta je bila na božični večer leta 1968, ko so člani ekipe Apollo 8 postali prvi ljudje, ki so potovali do Lune (čeprav na njen niso pristali).

7. Fotografija Zemlje kot polmeseca

Slika kjer je Zemlje kot polmeseca

Vsi vemo, kako izgledajo kometi, ko jih gledamo iz Zemlje. A kako izgleda Zemlja, ko jo gledamo s kometa? Točnega odgovora nimamo, a imamo predstavo, Zemlja bi izgledala kot polmesec. Fotografija je iz leta 2009, na njej je celotna Zemlja v temi, razen Severnega pola. Posnela jo je vesoljska sonda, ko se je pripravljala, da bi pristala na kometu 67P.

6. Prva fotografija Zemlje

Prva slika Zemlje

Prva fotografija Zemlje je bila posneta štiriindvajsetega oktobra leta 1946. Posnela pa je ni sonda, satelit ali astronavti, temveč nacistična raketa. Nacisti so rakete razvijali med drugo svetovno vojno, po njihovem porazu pa so Američani eno od njih uporabili. Nanjo so dodali kamero in tako so posneli prvo fotografijo Zemlje iz vesolja. Ta je črno-bela, vidimo pa del zemlje z oblaki.

5. Prva fotografija Zemlje in Lune

Prva slika Zemlje in Lune

Dvaindvajsetega decembra leta 1966 je satelit Nase posnel prvo fotografijo Zemlje in Lune skupaj. Na sliki lahko vidimo del Zemlje v ospredju in celotno Luno v ozadju.

4. Fotografija Zemlje in Venere z Marsa

Slika Zemlje in Venere z Marsa

Zahvala, da lahko vemo, kako Zemlja zgleda iz Marsa, gre Nasinemu Curiosity roverju, ki šest let po svojem predvidevanem dvoletnem življenjskem obdobju še vedno deluje. Sredi leta 2020 je rover posnel dve fotografiji, eno Zemlje in eno Venere. Tu na Zemlji so fotografiji združili v eno.

3. Fotografija Zemlje in Lune z Merkurja

Slika Zemlje in Lune z Merkurja

Devetnajstega julija 2013 je Nasina vesoljska sonda MESSENGER posnela fotografijo Zemlje in Lune z Merkurja. Zemlja in Luna sta tako svetli, da ju komaj ločimo med sabo.

2. Prva celotna fotografija Zemlje

Prva celotna slika Zemlje

Dobiti celo približano fotografijo Zemlje je zahtevno zaradi dveh razlogov. Prvi je, da mora biti fotograf dovolj daleč, da zaobjame celoten planet, ampak dovolj blizu, da zaobjame detajle. Pomemben pa je tudi čas, saj sonce ne sme puščati senc na Zemlji.

Čeprav veliko ljudi verjame, da je slika Blue Marble, ki so jo posneli na Apollo 17 leta 1972, prva celotna fotografija Zemlje, to ni res, bila je druga. Prvo je posnel NASA ATS-3 satelit novembra 1967 in se imenuje Blue Marble 1967.

1. Zadnja celotna fotografija Zemlje

Zadnja celotna slika Zemlje

Blue Marble fotografij, kot sta že zgoraj omenejni iz let 1967 in 1972, je veliko, zadnja pa je bila posneta šestega julija leta 2015 in se imenuje Blue Marble 2015.

VIRLISTVERSE
Prejšnji članekUčinkovit naravni lifting obraza? Da, prosim.
Naslednji članekNajboljši božični filmi vseh časov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.