Najboljši božični filmi vseh časov

Christmas. Photo of Santa Claus gloved hand With a red bucket with popcorn, on a black background.
Foto: Satyrenko iz iStock

Božič je pred vrati, to pa pomeni le eno. Božični filmi! Na kup smo zbrali najboljše božične filme, najboljše božične risanke in še kaj, kar na prvi pogled ni ravno božičnega. Vse od klasik pa do alternativ filmov, ki jih moraš videti v decembru. Poglejmo si seznam najboljših božičnih filmov za vsak praznični čas. Opozorilo: niso v vrstnem redu po kakovosti.

Umri pokončno (1988)

Začnimo s tistim, ki mogoče je in mogoče ni božični film. Če rečemo, da je, potem se pridruži Johnu McClanu v stolpu Nakatomi, kjer poskušajo nemški teroristi na čelu s Hansem Gruberjem ukrasti 640 milijonov dolarjev. Zlata era Bruca Willisa.

Die Hard | 30th Anniversary Trailer | 20th Century FOX

 

Polarni vlak (2004)

Deček, ki dvomi v Božička, se odpravi na prečudovito potovanje s polarnim vlakom, ki je poln drugih otrok. Pot na severni tečaj mu bo dokazala marsikaj, ne le to, da Božiček zares obstaja. Z zanimivo animacijo je božič pričaran tako, kot še ni bil.

Bitka za božič (2006)

Božično vzdušje vedno veselega Steva močno pokvari prihod novega soseda Dannyja, ki se odloči kar najbolj okrasiti svojo hišo, da bi ga ljudje vzljubili. Manjka le še nekaj nesrečnih naključij in med sosedoma se razplamti divja in zabavna božična vojna, ki ogrozi sožitje v soseski. Ko spor prične vplivati tudi na njuni družini, morata Steve in Danny kljub nesoglasjem združiti moči in znova najti pravi pomen božiča.

Škrat (2003)

Nekega božičnega večera pred mnogimi leti se je majhen otročiček v sirotišnici neopazno splazil v Božičkovo vrečo z igračami in tako po pomoti pristal v Božičkovi delavnici na severnem tečaju. Novi oče Buddyja takoj vzame za svojega in ga vzgaja kot škrata. Toda ko Buddy zrase in postane trikrat višji kot drugi škrati, postane jasno, da ne sodi v njihov svet. Film s kultnim občinstvom je »must-see« vsakega decembra.

Elf | 4K Trailer | Warner Bros. Entertainment

 

Predbožična mora (1993)

Jack Okostnjak, duhovni vodja in MC Halloweentowna, si želi oplemenititi njihov osrednji praznik halloween, katerega grozljivosti v tem zagrobnem svetu nihče več ne jemlje resno. Po naključju pade v naš svet in odkrije Božička. Ugrabi ga in priprave na božič v Halloweentownu se začnejo. Zdaj že legendarna risanka režiserja Tima Burtona nudi drugačen pogled na družinski praznik.

Klaus (2019)

Poštar Jesper se spoprijatelji z izdelovalcem igrač po imenu Klaus. Skupaj začneta deliti darila in tako dokažeta, da lahko tudi najmanjša oblika prijaznosti spremeni življenje. Ena najlepših risank zadnjih let in brez dvoma nujen ogled za vsakega.

Klaus | Official Trailer | Netflix

Čudovito življenje (1946)

Klasika ameriškega filma. Lionel Barrymore George Bailey si v trenutku šibkosti, medtem ko se sooča s slabimi finančnimi odločitvami in mu preti bankrot, zaželi, da se ne bi nikoli rodil. Medtem ko ga na božični večer doma pričakujejo žena in otroci, ga obišče angel, ki mu pokaže svet, kakršen bi bil brez Georgea.

Črni božič (1974)

Odsvetujemo ogled slabših priredb iz leta 2019 in 2006. Pravi film je starejši in je predhodnik klasičnih slasher filmov kot je Krik. Med božičnimi prazniki morilec zasleduje skupino študentk, ki so nastanjene v domu.

Gremlini (1984)

Billy za božič dobi darilo, bitjece po imenu Gizmo. Hkrati pa se mora držati treh pravil. Ne sme priti v stik z vodo. Ne sme jesti po polnoči. Ne sme biti na sončni svetlobi. Po nesreči se dve pravili hitro prekršita in Billy mora z Gizmom reševati mesto pred pogubo. Chris Columbus je ustvaril čudovit božični film, ki je pri vrhu takih filmov.

Gremlins | Modern Trailer | HBO Max

 

Last Christmas (2019)

Navdihnjen po pesmi Georga Michaela, ki se bo kmalu začela vrteti znova in znova, je tu film z istim imenom. Preberi si oceno filma z Emilio Clarke, Emmo Thomspon in Henryjem Goldingom.

Nori božič (1996)

Velikokrat izbran kot najslabši božični film, ampak nam je vseeno. Arnold Schwarzenegger je prezaposleni poslovnež, ki sinu pozabi kupiti božično darilo. Dan prej se mora tako Howard odpraviti na potovanje, da bi pravočasno našel darilo za sina.

Pet legend (2012)

Jakec Mraz je nagajiv fantič, kis svojo čarobno moč uporablja predvsem za uganjanje zimskih norčij in povzročanje kaosa. Zato je zelo presenečen, da ga legendarni Božiček, zobna vila, velikonočni zajec in zaspanček povabijo v svoje vrste varuhov otroških sanj in radosti. Skupaj se morajo zoperstaviti zlobnemu bav-bavu Pitchu, ki želi vse sanje spremeniti v nočne more. Ne popolnoma božična risanka, a vsekakor zelo primerna za praznike.

Kako je Grinch ukradel božič (2000)

Jim Carrey v vsem sijaju. Na gori nad mestom živi čemerni Grinch s svojim psom Maxom. Božič sovraži in nekaj dni pred praznikom se odloči, da bo zagrenil življenje tudi meščanom. Zamaskiran se napoti v mestece, da bi jo zagodel tamkajšnjim prebivalcem, pri tem pa poskrbi za pravo zmešnjavo.

 

Dr. Seuss' How The Grinch Stole Christmas | Trailer | Now on Blu-ray, DVD & Digital

Poredni božiček (2004)

Nergaški in prav nič prijazni Willie (Billy Bob Thornton) se, skupaj s pritlikavim pomočnikom Marcusom, ob novoletnih praznikih vedno preobleče v Božička in tako nemoteno ropa trgovine. Toda njegov pogled na svet se spremeni, ko spozna osemletnega fantiča, ki lopova nauči, kje tiči pravi pomen božiča.

Parkelj (2015)

Mladi Max obudi zlobnega Parklja, ki namerava kaznovati sprto družino. Max poskuša sorodnike prepričati, da morajo pozabiti na nesoglasja in združiti moči proti zlobnemu stvoru. Zadovoljiva grozljivka za preboj rutine romantičnih komedij.

Krampus - Official Trailer (HD)

Božična pesem (2009)

Po zgodbi Charlesa Dickensa je pred tabo film o Ebenezerju Scroogu. V zagrenjenega in skopega čemerneža, ki ga ob božiču na pot samospoznavanja popeljejo duhovi preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, se je spremenil zabavni komik Jim Carrey, ki pravi smisel božiča prikaže z dobro mero zabave in ščepcem ironije.

Pravzaprav ljubezen (2003)

Ena izmed najbolj priljubljenih romantičnih komedij je Pravzaprav ljubezen, ki se dogaja nekaj dni pred božičem. Zvezdniška zasedba poveže zgodbe parov, ki se v nadaljevanju tako ali drugače povežejo.

Love Actually - 10th Anniversary Trailer - Own it NOW

 

Beli božič (1954)

Film, ki je postal klasika božičnih praznikov pri nas in čez lužo. Uspešen glasbeni par se romantično zaplete s sestrama in skupaj združijo moči ter poskušajo rešiti propadajočo gostilno v Vermontu.

Božiček (1994)

Prvi izmed trilogije o Scottu Calvinu, ki po spletu okoliščin postane Božiček. Zraste mu košata bela brada, zredi se za nekaj kil in odide na Severni tečaj. V drugem in tretjem delu pa se njegove dogodivščine nadaljujejo.

Čudež na 34. ulici (1994)

Odvetnik in šestletna deklica morata dokazati, da je simpatični stari gospod Kriss Kringle, ki dela v veleblagovnici, čisto pravi Božiček. Film, ki na zanimiv način pokaže pravo bistvo božiča in nam ga približa skozi oči punčke, ki močno verjame v ta praznik.

Sam doma (1990)

Najboljše za konec seveda. Priznavamo le dva dela, drugi ne obstajajo. Verjetno božiča brez Kevina, Marva in Harryja sploh ne poznamo. Zgodba je jasna, spomini na film pa tudi. Si ga letos že gledal?

Home Alone (1990) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

 

Ostali sladkorčki božičnih filmov

 • Christmas Chronicles
 • Grinch (risanka)
 • Harry Potter
 • Fred Božiček
 • Jack Frost
 • Harold & Kumar Christmas
 • Žur pred božičem
 • Božič na kvadrat
 • Božična žurka v pisarni
 • Počitnice
 • Joyeux Noel
 • Artur božiček
 • Gospodar prstanov in Hobit

Bi želel dodati kakšen film na seznam najboljših božičnih filmov vseh časov? Zapiši ga v komentar in razloži, zakaj si zasluži mesto na seznamu. 👇

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 fotografij Zemlje, ki jih zagotovo še nisi videl!
Naslednji članekKako lockdown vpliva na tvoj spomin?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.