10 norih fotografij vesolja

wormhole, time travel, portal
Foto: Genty iz Pixabay

Po tisočletjih opazovanja neba z golim očesom, je Galilejo leta 1610 prvič pogledal v zvezde z orodjem. Od takrat smo naredili že dolgo pot in leta 1990 je luč sveta ugledal prvi vesoljski teleskop Hubble, temu pa je sledil še James Webb, izstreljen lani. Skozi njune leče nam vesolje še nikoli ni bilo bližje in vsa njegova čudesa na pladnju. Skozi naslednje fotografije pa se boš o tem lahko prepričal še sam.

Carina Nebula

Teleskop James Webb je posnel območje NGC 3324 v Carina Nebula. Gre za zelo energičen del vesolja, kjer se pospešeno tvorijo nove zvezde. Zaradi tega vidimo meglico, ki spominja na gorovje in se tudi imenuje kozmični klifi (Cosmic Cliffs).

meglica
Carina Nebula Foto: on NASA

Veil Nebula

Tu vidimo ostanek supernove, ki ji je solarni veter dal raztegnjeno obliko. Meri okoli 110 svetlobnih let in je verjetno nastala pred 8000 leti iz zvezde z 20-krat večjo maso kot Sonce.

meglica
Veil Nebula Foto: on NASA

Vrtinec

Galaksija Vrtinec (NGC 5194) je galaktični par sestavljen iz večje spiralne in manše nepravilne galaksije. Na fotografiji se zdi, da Vrtinec objema svojega manjšega kompanjona.

galaksija
Galaksija Vrtinec Foto: on NASA

Gosenica

Na levi strani vidimo Bokove krogle. To so temnni oblaki gostega medzvezdnega prahu, v katerih včasih poteka nastajanje zvezd. Ob bližini vročih zvezd se ionizirajo in zažarijo, kot je to odlično ujel Hubble.

megljca
Bokove krogle ali vesoljske gosenice Foto: on NASA

Meglica Mehurček

Nahaja se v ozvezdju Kasiopeja približno 8000 svetlobnih let od nas. Ta meglica izgleda kot milni mehurček, saj jo od znotraj osveti močna zvezda. Fotografija je nastala za Hubblov rojstni dan leta 2016.

meglica
Mehurček Foto: on NASA

 

Galaksija Sombrero

Tukaj ni treba besed. Če bi bil stvarnik Mehikanec, bi bila ta galaksija njegov klobuk.

galaksija
Sombrero Foto: on NASA

Stebri stvarjenja

Ena najbolj znanih in ikoničnih fotografij vesolja je po 25 letih izdana ponovno. Zdaj z nadgrajeno opremo in v infrardeči svetlobi. Stebri stvarjenja so območje pospešenega nastajanja zvezd, kjer so goste meglice in zvezdni prah ustvarile značilne oblike.

meglice
Primerjava fotografij iz 1995 in 2020. Foto: on NASA

Meglica Opičja glava

Meglice, meglice in še enkrat meglice. Opičja glava oz. NGC 2174 izgleda, kot da je Michelangelu uspelo združiti valovanje morja, oblake, gore in nebo v eni sliki.

meglica
Meglica Opičja glava Foto: on NASA

Galaksija zla

Alfa Kentavra je tu slikana v vidni svetlobi, ultravijolični in infrardeči. Izgleda zlovešče.

galaksija
Alfa Kentavra Foto: on NASA

Galaksija Kolo (Cartwheel)

To je ena izmed prvih fotografij James Webba. Galaksiji v ozadju sta tu le za okras, največja pa ima posebno zgodbo. Vanjo je trčila in odpotovala skozi manjša galaksija. To je spodbudilo nova rojstva zvezd. Še posebej na zunanjem obroču. Fotografija je posneta s pomočjo rentgenskega (X-ray) observatorija Chandra in infrardečimi kamerami na James Webbu, kar ustvari take barve.

galaksije
Foto: on NASA
Prejšnji članekRobert Golob voščil predsednici: »Prepričan sem v najino dobro sodelovanje«
Naslednji članekMartin Golob predstavlja svoj knjižni prvenec!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.