11. februar: Vse najboljše, znanstvenice!

Vse najboljše, pametne punce! 11. februarja obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Zakaj s(m)o znanstvenice pravzaprav sploh dobile ta svoj »praznik«?

Znanstvenice še vedno v manjšini

Čeprav pravimo, da ženske držimo tri vogale v hiši, na področje znanosti ta rek žal še ni zašel: znanstveno raziskovanje ostaja področje, v katerem še vedno prevladujejo moški.

Trenutno je v svetovnem merilu med znanstveniki le 30 % žensk. Ravno tolikšen delež je deklet med študenti naravoslovnih področij kot so znanost, tehnologija, strojništvo in matematika. Dekleta smo še posebej slabo zastopana v študijih računalništva (le 3 %), naravoslovnih znanosti, matematike in statistike (5 %) ter strojništva, proizvodnje in gradbeništva (8 %).

Se spomniš kakšne znanstvenice s TV?

Globoko ukoreninjeni predsodki in spolni stereotipi še vedno odvračajo dekleta od ukvarjanja s področji, povezanimi z znanostjo. Ne le v resničnem svetu, tudi v televizijskih oddajah in filmih, je zelo malo ženskih junakinj znanstvenic (12 %).

OZN za enakost med spoloma in spodbujanje žensk v znanosti

Za uspešno razvijanje mednarodnih znanstvenih ciljev ni nujno potreben le znanstveni napredek, temveč tudi enakost med tistimi, ki ta napredek omogočajo: med znanstveniki in znanstvenicami. Da bi izničili spolno razlikovanje v znanosti in spodbudili vključevanje žensk v znanstveno delo, je OZN 11. februar razglasil za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti.

Pametna punca, lahko si karkoli: tudi računalničarka, inženirka ali gradbenica! Svet te potrebuje.

VIROZN
Prejšnji članekV Šiški kmalu najsodobnejši slovenski nakupovalni center
Naslednji članekObeta se nam kolaps permafrosta in naših napovedi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.