11. februar: Vse najboljše, znanstvenice!

Deklica, matematika.

Vse najboljše, pametne punce! 11. februarja obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Zakaj s(m)o znanstvenice pravzaprav sploh dobile ta svoj »praznik«?

Znanstvenice še vedno v manjšini

Čeprav pravimo, da ženske držimo tri vogale v hiši, na področje znanosti ta rek žal še ni zašel: znanstveno raziskovanje ostaja področje, v katerem še vedno prevladujejo moški.

Trenutno je v svetovnem merilu med znanstveniki le 30 % žensk. Ravno tolikšen delež je deklet med študenti naravoslovnih področij kot so znanost, tehnologija, strojništvo in matematika. Dekleta smo še posebej slabo zastopana v študijih računalništva (le 3 %), naravoslovnih znanosti, matematike in statistike (5 %) ter strojništva, proizvodnje in gradbeništva (8 %).

Znanstvenica

 

Se spomniš kakšne znanstvenice s TV?

Globoko ukoreninjeni predsodki in spolni stereotipi še vedno odvračajo dekleta od ukvarjanja s področji, povezanimi z znanostjo. Ne le v resničnem svetu, tudi v televizijskih oddajah in filmih, je zelo malo ženskih junakinj znanstvenic (12 %).

OZN za enakost med spoloma in spodbujanje žensk v znanosti

Za uspešno razvijanje mednarodnih znanstvenih ciljev ni nujno potreben le znanstveni napredek, temveč tudi enakost med tistimi, ki ta napredek omogočajo: med znanstveniki in znanstvenicami. Da bi izničili spolno razlikovanje v znanosti in spodbudili vključevanje žensk v znanstveno delo, je OZN 11. februar razglasil za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti.

Najstnica znanstvenica.
Najstnica med izvajanjem kemijskega eksperimenta v srednji šoli v Zambiji. Foto: Karin Schermbrucker (UNICEF).

Pametna punca, lahko si karkoli: tudi računalničarka, inženirka ali gradbenica! Svet te potrebuje.

Junior novinar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.