Ali bo kmalu na voljo več oblik moške kontracepcije?

Spermiji v gibanju
Foto: Christoph Burgstedt on iStock

Znanstveniki že desetletja poskušajo razviti učinkovite načine moške kontracepcije poleg kondomov in vazektomije, ki je le redkokdaj prva izbira moških.

Proces razvoja je dolgotrajen in vse prej kot enostaven, saj moški od pubertete naprej proizvedejo približno 1000 spermijev na sekundo, kot navaja Nature. Da bi bila kontracepcija uspešna, mora torej preprečiti milijonom spermijev, da bi oplodili jajčne celice.

Hormonski pristopi so se v preteklosti že izkazali za uspešne s splošno stopnjo uspešnosti 94 %, vendar so zaradi nezaželenih stranskih učinkov ta prizadevanja opustili. V zadnjih letih pa so se strokovnjaki začeli ukvarjati z novimi pristopi, ki so jih pustili optimistične.

Delovanje moškega reproduktivnega sistema

Za razumevanje delovanja kontracepcije je najprej potrebno poznavanje moškega reproduktivnega sistema.

Izjemno pomembno vlogo igra hormon testosteron, ki telesu sporoči, da začne proizvajati spermo – temu procesu se reče spermatogeneza. Da se sperma razvije in dozori potrebuje približno 74 dni, ta postopek pa se ponavlja v nedogled vse od pubertete naprej.

Oploditev človeške jajčne celice s semenčico
Oploditev človeške jajčne celice s semenčico. Foto: Dr_Microbe on iStock

Spermiji so shranjeni v modih ter se ob ejakulaciji v vagino poganjajo naprej do maternice, kjer lahko, v primeru, da naletijo na plodno jajčece, pride do oploditve.

Ženska kontracepcije se zanaša na hormone, da prekinejo ali zmotijo proces ovulacije, v katerem so proizvedena jajčeca, moška kontracepcija pa mora zaustaviti milijone spermijev na njihovi poti oz. prekiniti proizvodnjo sperme.

Hormonski lokalni gel

Prva nova oblika kontracepcije, ki so jo strokovnjaki razvili in je že v postopku testiranja, je hormonski lokalni gel, ki se je izkazal za 90 % uspešnega.

Ta vsebuje sintetičen ženski hormon progesteron, ki zniža nivoje testosterona do te točke, da moško telo ne more več proizvajati sperme.

Gel se absorbira v kožo, vendar majhne količine ostanejo pod njo, od koder sproščajo hormone, ki fante naredijo neplodne, dokler ne prenehajo z uporabo.

Gel vsebuje tudi manjše količine testosterona, da se v telesu ohranijo zdravi nivoji le tega. Posledično povzroči tudi manj stranskih učinkov, ki se velikokrat pojavijo pri ženskih uporabnicah hormonske kontracepcije. Med temi so najbolj pogosti nižji libido, akne, povečanje telesne teže in spremenjena raven holesterola, kot je navedeno na strani popcouncil.org.

Kljub temu pa je več moških na testiranjih poročalo, da so vseeno imeli enega ali več od omenjenih stranskih učinkov.

Tableta pred spolnim odnosom

Da spermiji po izlivu sploh začnejo plavati, je potreben encim sAC; če bi torej tega lahko začasno zatrli, se semenčice po ejakulaciji ne bi premaknile do maternice. Namesto tega bi ostale negibne v vagini, kjer bi v roku približno ene ure umrle zaradi acidnosti okolja.

Točno to povzroči kontracepcijska tableta za moške. Vzela naj bi se pol ure pred spolnim odnosom, njen učinek pa naj bi izzvenel po približno enem dnevu.

Kontracepcijske tablete
Kontracepcijske tablete. Foto: towfiqu ahamed on iStock

Zaenkrat je bila ta oblika moške kontracepcije testirana samo na miših z zelo uspešnimi rezultati, zato si znanstveniki prizadevajo, da bi zaviralce encima lahko začeli testirati na ljudeh v roku dveh do treh let.

Kar se stranskih učinkov tiče, obstaja povečana možnost nastanka ledvičnih kamnov, ampak to se lahko zgodi le po daljši odsotnosti encima sAC, glede na podatke portala Nature. Tableta torej ni slaba izbira, res pa je, da ne dopušča spontanih spolnih odnosov.

Nekoliko drugačna oblika vazektomije

Vazektomija je preprost in razmeroma hiter, vendar zelo trajen poseg. Teoretično je reverzibilna, vendar je v praksi le od 60 do 90 odstotkov možnosti, da se plodnost ponovno pridobi v celoti. Poleg tega to zahteva večjo operacijo.

Podjetje Contraline je zato razvilo gel, ki bi učinek vazektomije naredil bolj kratkotrajen. Namesto, da bi zdravnik prerezal ali blokiral cevke v skrotumu, po katerih potuje sperma, bi po novem lahko v te cevke vbrizgal gel. Ta naj bi blokiral spermo za vsaj eno leto, sčasoma pa bi se utekočinil in se absorbiral v telo, s čimer bi sperma spet lahko prosto potovala po cevkah.

Stranski učinki so primerljivi z običajno vazektomijo; verjetno bo posegu sledilo malo bolečine za kakšen dan in nekoliko otekanja, to je pa tudi vse.

Junior novinar

VIRNational Geographic
Prejšnji članekRaziskovalci ugotovili, kateri dieti najbolj varujeta pred boleznimi
Naslednji članekObjavljen razpis za Tumovo štipendijo 2023/2024
Anja Koglot

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.