Objavljen razpis za Tumovo štipendijo 2023/2024

Tumova štipendija za študijsko leto 2023-2024
Tumova štipendija za študijsko leto 2023-2024 Foto: Ta Nu on iStock

Upravni odbor Knafljeve ustanove na Dunaju je objavil razpis za Tumovo štipendijo za leto 2023/2024. Kaj vse moraš vedeti o Tumovi štipendiji za prihajajoče leto?

Tumova štipendija za študijsko leto 2023/2024

Tumova štipendija je namenjena spodbujanju doktorskega, izjemoma magistrskega študija diplomantov slovenskih in zamejskih univerz, ki se vpišejo na doktorski študij, izjemoma magistrski študij na visokošolskih ustanovah v Avstriji, izjemoma tudi drugod v Evropi.

Štipendija se dodeli za eno študijsko leto. Štipendija znaša 500 evrov mesečno in se izplača v devetih mesecih, v času študijskega leta. Štipendija se lahko podaljša za nadaljnje študijsko leto, če so za to na voljo finančna sredstva in če obstajajo za to utemeljeni razlogi.

Za Tumovo štipendijo lahko zaprosi diplomant:

  • slovenskih univerz ali univerz v zamejstvu, ki ima slovensko državljanstvo ali lahko izkaže slovensko poreklo,
  • katerega ocena magistrske naloge znaša 8 (osem) ali več in
  • ki ob poteku roka za vložitev prošnje za štipendijo še ni dopolnil 30 let.

Za Tumovo štipendijo lahko zaprosijo diplomanti slovenskih univerz ali univerz v zamejstvu, ki imajo slovensko državljanstvo ali lahko izkažejo slovensko poreklo. Kandidati morajo imeti magistrsko nalogo ocenjeno najmanj z osem, ob poteku roka za vložitev prošnje za štipendijo pa morajo biti mlajši od 30 let. Upravni odbor ustanove lahko podeli štipendijo tudi kandidatu z nižjo oceno, če obstajajo za to utemeljeni razlogi.

Rok za prijavo

Prošnjo za dodelitev štipendije mora kandidat oddati do 23. junija 2023 na naslov: Upravni odbor Knafljeve ustanove, Kongresni trg 12, 1000 Ljubljana.

Izbiro med kandidati bo Upravni odbor (Kuratorij) opravil do 21. julija 2023.

Vse dodatne informacije o štipendiji najdeš na spletni strani Tumove štipendije.

Tumova štipendija 2023-2024
Tumova štipendija 2023-2024 Foto: on uni-lj

Kaj je Tumova štipendija?

Zakonca Tuma sta skupaj s Knafljevo ustanovo na Dunaju leta 2015 ustanovila štipendijski sklad za izobrazbo slovenskih znanstvenikov. Dr. Jelena Vojvodić Tuma in dr. Matija Tuma sta Knafljevi zasebni ustanovi na Dunaju prepustila v upravo del premoženja, ki ga namenjata za izobrazbo slovenskih študentov. Po njuni želji je Knafljeva ustanova oblikovala štipendijski sklad, iz katerega se podeljuje Tumova štipendija.

Zakonca Tuma sta za omogočanje štipendiranja slovenskih študentov na Dunaju in v drugih visokošolskih središčih leta 2016 prejela priznanje »Pro universitate labacensi«, ki ga na Univerzi v Ljubljani podeljujemo fizičnim in pravnim osebam, ki so s svojimi sredstvi ali delom pomembno prispevali k razvoju materialnih možnosti univerze ali k usposabljanju njenih sodelavcev.

Urednik portala Student.si

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekAli bo kmalu na voljo več oblik moške kontracepcije?
Naslednji članek500 Podjetnic 2023: Energijsko nabiti dogodek, ki ga ne smete zamuditi!
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.