Ali lahko vidimo Mednarodno vesoljsko postajo s prostim očesom?

Kako videti Mednarodno vesoljsko postajo - ISS?
Kako videti Mednarodno vesoljsko postajo - ISS? Foto: dima_zel iz iStock

Mednarodna vesoljska postaja (ISS) je večnacionalni laboratorij, ki kroži 400 kilometrov nad našimi glavami, tako da jo enostavno vidimo in sledimo z Zemlje.

ISS je vidna s prostim očesom

ISS lahko vidimo z Zemlje, ker ogromna struktura odbija sončno svetlobo in je videti kot svetlo bela točka svetlobe na nebu. Ko bo ISS vidna, bo običajno najsvetlejši predmet na nebu (razen lune) in jo je mogoče opaziti celo iz središča mesta.

Za ogled ISS ne potrebuješ posebne opreme za opazovanje neba, saj je vidna s prostim očesom. Zato je odlična tarča za opazovanje neba tako za tiste, ki živijo v mestih in na podeželju, saj lahko vsak, ki ima pogled v nebo, vidi in sledi ISS.

Kako videti ISS s prostim očesom? https://solarsystem.nasa.gov/resources/2378/international-space-station-3d-model/Tools and software used: Blender 2.8
Kako videti ISS s prostim očesom? Foto: Darryl Fonseka iz iStock

»Port Mednarodne vesoljske postaje gre čez več kot 90 odstotkov zemeljskega prebivalstva,« so sporočili iz Nase. ISS kroži okoli Zemlje s povprečno hitrostjo 28.000 km/h in opravi 16 obhodov na dan. Ker ISS kroži pod naklonom 51,6 stopinje, se ISS nikoli ne bo prikazal neposredno nad tabo, če si nad 51,6 stopinje severno ali južno od ekvatorja.

ISS je viden samo zato, ker odbija sončno svetlobo. Sredi dneva ni dovolj svetlo, da bi ga videli, najboljši čas za ogled ISS pa je zora ali mrak. Priložnosti za ogled ISS se lahko razlikujejo od enega opazovanja na mesec do več na teden, odvisno od tvoje lokacije in orbite ISS.

Kako videti Mednarodno vesoljsko postajo s telefonom?

Nasin pripomoček postaje je odlično orodje za hitro iskanje prihajajočih priložnosti za ogled ISS. Preprosto poišči lokacijo, ki jo želiš izvedeti za priložnosti opazovanja ISS, in pusti, da pripomoček deluje čarobno. Povedal ti bo čas preleta ISS skupaj s tem, kako dolgo je viden, največjo višino, ki jo bo dosegel na nebu, in v kateri smeri se bo pojavil in izginil iz tvojega vidnega polja.

Poleg tega je Nasina spletna stran Spot the Station odlično za raziskovanje možnosti opazovanja ISS na tvojem območju. Lahko se celo prijaviš na e-poštna ali besedilna opozorila o preletu vesoljske postaje, da ne boš nikoli več zamudil priložnosti za ogled.

Kako opaziti Mednarodno vesoljsko postajo
Kako opaziti Mednarodno vesoljsko postajo? Foto: on nasa

Čeprav je vredno omeniti, da boš opozorila NASA Spot the Station prejel le, ko bo ISS preletela z največjo višino vsaj 40 stopinj, je to zato, ker bo ISS na tej višini vidna nad večino pokrajin.

NASA je izdala tudi aplikacijo Spot The Station, ki jo je mogoče brezplačno prenesti na naprave iOS in Android. Aplikacija temelji na uradnem spletnem mestu vesoljske agencije Spot the Station in ponuja obilico informacij in dodanih zmožnosti, ki radovednim opazovalcem neba pomagajo videti in slediti ISS.

VIRspace.com
Prejšnji članekIndijski tempelj, kjer je glavna atrakcija 25 tisoč podgan
Naslednji članekKoliko študentskih postelj je na voljo za novo študijsko leto?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.