Indijski tempelj, kjer je glavna atrakcija 25 tisoč podgan

Indijski tempelj s 25 tisoč podganami
Indijski tempelj s 25 tisoč podganami Foto: Stefano Barzellotti on iStock

Nezanemarljiv delež indijskih verovanjskih tradicij temelji na prepričanju, da bog biva povsod. To ni nikjer tako očitno kot v templju Karni Mata, ki ga skriva puščavsko mesto Dešnok v indijski zvezni državi Radžastan. Svetišče je namreč dom podganji skupnosti z več kot 25.000 člani. Ne, to ni posledica zanemarjanja čistoče – golorepe stanovalke veljajo za svete in so v templju cenjene gostje.

Legenda Karni Mate

shri karni mata temple in deshnoke near
Foto: OSTILL on iStock

Podganji tempelj je posvečen ženski po imenu Karni Mata, ki je živela v Radžastanu med 14. in 16. stoletjem kot pripadnica kaste Charan. Ker naj bi izvajala čudeže, so jo čislali za inkarnacijo Durge, boginje zmage in Šivove žene. Teh čudežev niso sestavljale le malenkosti, pač pa naj bi celo obudila od mrtvih svojega pastorka Laksmana, ki je umrl, ko je skušal piti iz jezera Kapil blizu templja.

Legenda pravi, da je Karni Mata za Laksmanovo življenje prosila boga Jama, sodnika mrtvim. Čeprav boga to sprva ni ganilo, ga je mačehina vztrajnost sčasoma omehčala. Laksmana in druge pripadnike klana je Jama reinkarniral v podgane. Poslej je za rod Karni Mate veljalo, da morajo njegovi pripadniki odslužiti življenjski cikel v telesu podgane, preden lahko ponovno zaživijo kot ljudje. Karni Mate se od te priprošnje drži sloves svete zaščitnice.

Ne golazen, temveč gostje

Offering food for holy rats at famous Karni Mata Temple in Deshnoke, Rajasthan state of India. It is also known as the Temple of Rats.
Foto: Zzvet iz iStock

Prebivalke templja naj bi bile torej duše sorodnikov Karni Mate. Lahko se prosto gibljejo, a pravijo, da območja templja kljub svobodi še niso zapustile. Tudi ko je razsajala kuga, so v templju ostale nedotaknjene.

Če gre verjeti lokalnim vražam, se v morju črnih in rjavih podgan splača iskati belo. Te so redke, a kdor kakšno uzre, naj bi ga blagoslovila sama boginja. Srečo prinaša tudi, da ti podgana prečka nogo. Podgano, ki jo kdo ponesreči ubije, pa je treba v znamenje pokore zamenjati s podganjo figuro iz čistega srebra ali zlata.

Okoli podgan se vrši dnevno obredje

Duhovniki zjutraj in zvečer izvajajo aarti (obredno molitev) in darujejo skrbno pripravljen prasad (daritve hrane). Glasbeniki s tradicionalnimi ljudskimi instrumenti poskrbijo za spremljavo in verniki se sredi tega ubranega dogajanja poklonijo Karni Mati. Podganam darujejo mleko, sladkarije in žitarice. Popotniki si lahko napašejo oči na med podganami sedečih domačinih, ki svetim živalicam ponujajo hrano. Takih prizorov smo v krajih, kjer pred podganami bežimo, pač nevajeni.

Kadirampura, Karnataka, India - November 4, 2013: Sri Murugan Temple. Colorful statue of green-red-blue niche with Ganesha sitting on his rat vehicle under silver sky. Monster mask on top.
Foto: ClaudineVM iz iStock

Podganja simbolika v hinduizmu

Podgano jaha Ganeša, bog, ki ga upodabljajo s slonjo glavo in sodi med najbolj priljubljena hindujska božanstva. Njegova nenavadna izbira jahalne živali naj bi simbolizirala Ganeševo zmožnost premagati kakršnokoli oviro.

Festival Karni Mate

Četudi ni tempelj nikoli prazen, je najbolj obiskan v času sejma Karni Mata dvakrat letno. Slednje sovpade s festivalom Navratri, ki nastopi med marcem in aprilom ter septembrom in oktobrom, ko tempelj preplavi pravi kulturni spektakel. Ljudska glasba, plesi, procesije in lutkovne predstave se vrstijo sredi stojnic ročnih obrtnikov in prodajalcev hrane. Tempelj tačas dičijo oljne svetilke, ki skupaj z ritmično spremljavo bobnov prispevajo k nadzemeljski atmosferi.

Kako v templju skrbijo za čistočo

Podgane, naj so še tako svete, bodo vedno vzbujale pomisleke, ko pride do higiene. A vodstvu templja predano pomagajo prostovoljci iz skupnosti, ki si delo razdelijo in v templju celo izmenično bivajo. Do zdaj še niso zabeležili primera, da bi ljudje od podgan kaj staknili.

Pravila, ki se jih morajo držati obiskovalci

Kot velja za splošno indijsko kulturo, se je pred vstopom treba sezuti do bosega. Oblačila naj so spodobna, rame in kolena morajo biti pokriti. Dovoljeno je fotografiranje, a brez bliskavice. Seveda je treba paziti, da ne pohodiš podgane, zato je dobro čim manj prestopati na mestu. Vodstvo spodbuja umivanje rok, podgane pa lahko obiskovalci hranijo le na označenih mestih.

VIRFodors
Prejšnji članekNaravna alternativa kavi in sladkim pijačam
Naslednji članekAli lahko vidimo Mednarodno vesoljsko postajo s prostim očesom?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.