Ali nas bo NASA rešila pred trkom asteroida?

24. 11. 2021 zjutraj je iz NASINE baze Vandenberg v Kaliforniji vzletela raketa Falcon 9. Nosi plovilo imenovano Dart, katerega naloga je zaleteti se v bližnji asteroid in spremeniti njegovo pot.

Misija Dart (Double Asteroid Redirection Test) je prvi poskus človeštva, da spremeni pot asteroidov. Čeprav je možnost trka glede na razne simulacije in raziskave zelo majhna, je vedno bolje biti pripravljen. Zadnji veliki trk se je zgodil 66 milijonov let nazaj in povzročil izumrtje dinozavrov. Sicer vsak dan v Zemljino atmosfero vstopi kakšen asteroid, ki pa zaradi zračnega upora v njej tudi zgori. Eden zadnjih meteorjev, ki je dosegel zemljo, je tehtal približno kilogram in pol, padel pa je v Kanado na posteljo G. Hamilton.

Znanstveniki se strinjajo, da bi trk z meteorjem premera 300 metrov čutili po celem kontinentu, tisti s premerom 1 km in več pa bi imel grozljive posledice za cel svet. Ker se Zemlji ne bliža noben omembe vreden asteroid, bo misija Dart eksperiment izvedla na bližnjem binarnem asteroidu Didymos.

raketa pred izstrelitvijo
DART nameščen na raketo Falcon 9. (vir:NASA)

Asteroida Didymos in Dimorphos

Didymos ima premer 780 metrov, okoli njega pa kroži manjše telo imenovano Dimorphos s premerom 163 metrov. Ta binarni sistem kroži okoli sonca na razdalji med 1 AU in 2.3 AU (astronomske enote – razdalja med Zemljo in Soncem). Pravzaprav je čisto povprečen asteroid, kar ga naredi odličnega testnega zajčka. Večina asteroidov, ki smo jih zaznali, je podobnih dimenzij in prav pred njimi se bomo morda morali v prihodnosti braniti.

Asteroida ob Eifflovem stolpu.
Manjši Dimorphos in večji Dydimos ob Eifflovem stolpu. (vir: planetary.org)

Misija Dart

Za izgradnjo plovila Dart je NASA namenila 325 milijonov dolarjev, njegova naloga pa se je z veliko hitrostjo zaleteti v asteroid in spremeniti njegovo orbito. Ciljala bo manjši asteroid Dimorphos in predvidoma spremenila njegovo orbito za 1 %. »Če to uspe, bi lahko v prihodnosti na enak način preusmerili asteroid, ki bi bil namenjen trčiti z Zemljo. Le dovolj zgodaj bi ga morali zaznati,« je za BBC povedala Kelly Fast iz NASE.

načrt trčenja
vir: aerospaceamerica.aiaa.org

Dart bo Dimorphos dosegel septembra leta 2022 na razdalji 10,7 milijona kilometrov od Zemlje. Na plovilu je nameščena kamera Draco, ki bo prenašala sliko vse do velikega trčenja in pomagala inženirjem usmerjati Dart. Kakšnih 10 dni preden Dart doseže Dimorphos bo izstreljen satelit LiciaCube, ki bo trk prenašal iz varne razdalje. V naslednjih mesecih pa bodo astronomi šele zaznali spremembe v orbiti. Če bo test uspešen, lahko iz dolgega spiska nevarnosti za človeštvo črtamo vsaj asteroide.

Prejšnji članekV kinu decembra: Nostalgija, pričakovanje in praznični čar
Naslednji članekSkupaj pomaga uporabnikom najti nastavitev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.