Ali rdečelasci ne čutijo bolečine in so rdečelaske so bolj odporne?

Quirky young woman winking at the camera while standing in a studio. Young woman with ginger hair standing against a vibrant orange background in casual clothing.
Foto: jacoblund iz iStock

Rdečelasci naj bi občutili bolečino drugače kot drugi ljudje in potrebujejo višje odmerke protibolečinskih zdravil, odvisno od uporabljenega zdravila. Zakaj?

Morda ste že slišali, da rdečelaske vse bolj boli, od zobozdravstvenega stola do porodne sobe. Toda ali rdečelaske res doživljajo bolečino drugače kot drugi ljudje?

Kaj o tem pravijo raziskave?

Anekdotična poročila anesteziologov ter različne študije na živalih in ljudeh kažejo, da so rdeči lasje povezani s spremenjeno občutljivostjo za samo bolečino in za zdravila za lajšanje bolečin, glede na pregled iz leta 2023 v reviji Anesthesiology and Perioperative Science.

Vendar podrobnosti o tem, kako rdečelaske doživljajo bolečino, ostajajo nekoliko nejasne, deloma zato, ker so pretekle študije preučevale različne oblike bolečine, je povedal soavtor recenzije Jaideep Pandit, anesteziolog pri NHS Foundation Trust Oxford University Hospitals.

Smiling female patient facing camera while sitting on sickbed in modern room of hospital
Foto: yacobchuk iz iStock

Študije so pokazale zanimive izsledke

Študije kažejo, da so rdečelasci bolj občutljivi na določene vrste bolečine, na druge pa ne, je dejal Pandit. Neka študija je pokazala, da so rdečelaske bolj občutljive na bolečino, povezano s temperaturo, in da je lokalni anestetik lidokain manj učinkovit pri obvladovanju njihove bolečine kot pri temnolasih ženskah. Druga študija je pokazala, da so rdečelasci manj občutljivi na bolečino zaradi električnega udara kot drugi ljudje.

Podobno povezava med rdečimi lasmi in obvladovanjem bolečin ni enostavna. Obstajajo podatki, ki kažejo, da rdečelasci potrebujejo 20 % več splošne anestezije, da ostanejo pod vplivom narkoze, in da potrebujejo tudi več lokalne anestezije, da ne čutijo bolečine.

Toda podatki kažejo, da so dejansko bolj občutljivi na opioide, vključno z mu-opioidi, kot sta morfin in fentanil, in kapa-opioid, čeprav je slednji učinek lahko specifičen za pacientke.

Redhead European female accountant analyzes documents uses calculator makes report uses laptop computer sits at white desktop wears spectacles beige jumper poses against white home interior.
Foto: Viorel Kurnosov iz iStock

Zadeve se še bolj zapletejo

Zadeve se še bolj zapletejo, študija iz leta 2015 namreč ni odkrila nobene razlike med odzivi rdečelascev in drugih ljudi na anestezijo ali zdravila proti bolečinam, zato so podatki nekoliko mešani.

Medtem ko rdečelasci morda dojemajo določeno bolečino kot močnejšo, imajo tudi višji prag bolečine, pravi dr. David Fisher, vodja dermatološkega oddelka splošne bolnišnice Massachusetts, ki je leta 2021 objavil študijo o bolečini pri rdečelasih miših. Zdi se, da so rdečelase miši in ljudje sprva nekoliko otopeli na bolečino. Ne zaznajo bolečine, dokler ne doseže višjega praga, potem pa jo rdečelasci čutijo močneje kot drugi, je dejal Fisher.

Izkušnjo bolečine pri ljudeh z ognjenimi lasmi je bilo težko razložiti, deloma zato, ker smo ljudje tako genetsko zapleteni, da je težko določiti en sam genetski vzrok za njihovo izkušnjo, je povedal Fisher.

At rehabilitation center. Male physiotherapist writing prescriptions, female patient touching her arm sling
Foto: Zinkevych iz iStock

Geni igrajo pomembno vlogo

Tako so Fisher in njegov laboratorij preučevali bolečino pri miših, pri katerih so imeli popoln genetski nadzor. Z nekaterimi izjemami rdeči lasje nastanejo zaradi mutacij v genu za receptor melanokortina-1 (MC1R); ta gen pomaga nadzorovati vrsto in količino pigmenta v laseh, koži in očeh. Fisherjeva ekipa je preučevala miši, ki so bile genetsko enake, razen za prenašanje različice za rdeče ali črne lase.

Da bi se izognili pristranskosti, so raziskovalci te miši križali z albino linijo, tako da so nosilke genov za rdeče ali črne dlake, vendar dejansko niso proizvedle pigmenta. »Videli smo natančno razliko v pragu bolečine med rdečimi in črnimi lasmi, tudi če sploh niso proizvajali pigmenta,« je dejal Fisher.

Zakaj je tako, je zapleteno. Gen MC1R vpliva na beljakovino v melanocitih, celicah, ki tvorijo pigment v telesu. Fisherjeva ekipa je ugotovila, da poleg spreminjanja tega proteina rdečelasa različica MC1R povzroči tudi, da mišji melanociti – in teoretično človeški – proizvedejo manj snovi, imenovane POMC.

POMC se razreže na več hormonov, ki vplivajo na občutljivost za bolečino in opioide, tako da pomagajo nadzorovati aktivnost specifičnih receptorjev. Ko imajo miši manj POMC, zviša njihov prag bolečine, poveča njihovo občutljivost za bolečino in zmanjša njihovo odzivnost na nekatera neopioidna zdravila proti bolečinam, hkrati pa poveča učinke opioidov, je razložil Pandit.

research and developement concept background of DNA strand overlay with blurred female scientist using microscope in biotechnology laboratory. concept of gene and chromosome research
Foto: Mongkolchon Akesin iz iStock

Evolucija je naredila svoje

Menijo, da so rdeči lasje imeli prednost v severnih zemljepisnih širinah, ker povečujejo absorpcijo ultravijoličnega sevanja – kritičen korak v sintezi vitamina D –, vendar ni jasno, ali sta spremenjena bolečina in občutljivost rdečelascev na opioide prav tako nudila prednosti, je dejal Fisher.

Čeprav ni znano, zakaj se je razvila, je povezava med rdečimi lasmi in bolečino potrjena, kar je samo po sebi fascinantno, je dejal Pandit. Možno je, da bi lahko zdravniki sčasoma napovedali, kako se bo bolnik odzval na bolečino in zdravila proti bolečinam, že samo če pogledajo njihove gene.

Young, red haired woman with soft, kind and tender look of blue eyes at viewers. Beautiful model with long, curly hairstyle and vivid makeup. Perfect dense, wavy,and shiny hair. Hairdressing art, hair care and beauty products.
Foto: Sofia Zhuravets iz iStock
VIRLiveScience
Prejšnji članekTop trenutki serije Varuška
Naslednji članekSi pacient? Spoznaj najbolj pomembne pacientove pravice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.