Ali so bili ameriški staroselci pravzaprav azijci?

skull, head, bone
Foto: ha11ok iz Pixabay

Kitajski znanstveniki so našli ostanke nove vrste Homo sapiensa, ki so predniki ameriških staroselcev. DNK, ki so ga znanstveniki izolirali iz lobanje okostja, najdenega na območju Mengzi Ren na jugozahodu kitajske jame Rdeči jelen (Red Deer Cave), je pokazal evolucijsko identiteto osebka.

Ostanki nove vrste Homo sapiensa

Fosil hominida je bil izkopan že leta 1989 in ima lastnosti azijskega neandertalca, Homo erectusa in sodobnega Homo sapiensa. V isti jami so arheologi našli še mnogo drugih ostankov, pravzaprav tako veliko, da se je rodilo ime Red Deer Cave people.

Dr. Bing Su z Inštituta za zoologijo Kunming in njegovi sodelavci so uspeli iz okostja pridobiti mitohondrijski DNK in okoli 3,3 % celičnega DNK-ja. Ugotovili so, da gre za ženskega osebka vrste Homo sapiens z južne Vzhodne Azije.

Archaeological excavations man and finds (bones of a skeleton in a human burial),  working tool, ruler, a detail of ancient research, prehistory.
Foto: Ирина Мещерякова iz iStock

Tako kot današnji prebivalci teh krajev, je tudi ona imela v DNK sledi neandertalcev in denisovancev. Slednji so slabše raziskana zgodovinska podzvrst hominidov. Vemo, da so živeli na območju Azije, a niso zapustili skoraj nobenih ostankov.

Bing Su je z ekipo dokazal, da je DNK starodavne ženske v sorodu z ameriškimi staroselci izpred okoli 12.000 let. Predvidevajo, da so ljudje z juga Azije v neki točki sledili vzhodni obali Azije proti severu in prečkali ožino proti Aljaski ter dosegli Ameriki.

VIRScience News
Prejšnji članekOcena filma: Mož iz sence (The Gray Man)
Naslednji članekOtroci so mnenja, da je briljantnost moška lastnost

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.