Ocena filma: Mož iz sence (The Gray Man)

Netflixov film The Gray Man je njihov najdražji do zdaj
Netflixov film The Gray Man je njihov najdražji do zdaj Foto: on netflix

Mož iz sence (The Gray Man) je v tem trenutku najdražji Netflixov film. Režiserski stolček sta zavzela brata Russo, ki jih poznamo po Marvelovih filmih in ne nazadnje po filmih Reševanje (Extraction) in Cherry. Netflix jima je prepustil ustvarjanje filma, ki naj bi stal več kot 200 milijonov ameriških dolarjev. Ko proračunu in režiserjema dodaš še Ryana Goslinga, Chrisa Evansa in Ano de Armas, bi moral biti končni rezultat najmanj zadosten, kajne? Kajne? Hm?

Zgodba, videna že neštetokrat, izpeljana na slab način

Mož iz sence je preprost film z že večkrat videno zgodbo. Zapornika, ki je imel logičen razlog za kaznivo dejanje, rekrutira vladna agencija – predstavlja jo Billy Bob Thornton. Tokrat ga igra Ryan Gosling, ime pa mu je preprosto Sierra Six. Ker je bil 007 že zaseden kakopak. Ponovno ga vidimo osemnajst let kasneje, ko opravlja že nešteto misijo. Pri tem mu pomaga Ana de Armas, na drugi strani mikrofona pa sta Regé-Jean Page in njegova asistentka Jessica Henwick. Naloga mora biti opravljena, a se Gosling odloči drugače, saj ne želi ustvariti posredne škode oziroma tvegati življenj ljudi v okolici (to stori dve minuti kasneje, ko streljajo vsepovprek). Mož, ki ga bi moral ubiti, je Sierra Four, ki mu pove, da v agenciji ni vse tako rožnato, kot se zdi in mu poda nekaj podobnega USB ključku. Regé-Jean Page to ugotovi in za njim pošlje ekipo odposlancev na čelu s Chrisom Evansom. Na stran heroja se postavi Ana de Armas, zaradi tega, ker grozijo njegovi hčerki (Julia Butters), pa z njim drži tudi Billy Bob Thornton.

Ana de Armas in Rege-Jean Page v filmu The Gray Man
Ana de Armas in Rege-Jean Page v filmu The Gray Man Foto: on netflix

Film se lahko začne, verjetno pa bi en kratek vpogled v žmoht zgodbe pojasnil, kako se bo film odvil. Ali se odvije tako? Niti približno ali če razložim nekoliko bolj podrobno, film je še hujši, kot predvidevanje celotnih dveh ur nadaljevanja.

Mož iz sence je totalna zbrka, ki ni vredna ničesar

Kaj je v filmu dobrega? Kot mnogi akcijski filmi ima vedno nekaj, kar bi gledalca zanimalo mnogo bolj, kot pa dogajanje v potekajočem filmu. Sam bi rekel, da je to flashback prizor, ko Siera Six varuje Claire, hčerko svojega šefa. To bi bil lahko veliko boljši (in mnogo cenejši) film kot tako imenovani The Gray Man. Drugi čudoviti trenutek je poimenovanje neobstoječega gradu na Hrvaškem, ki ga uporabijo v filmu in ki čudovito opiše celoten film. Grad se imenuje Zbrka in ni bolj primerne besede za opis filma. Totalna zbrka.

Chris Evans je obupen negativec, ki ne počne praktično nič z izjemo zadnjega pretepa – ta je popolnoma nesmiseln. Morda je zaradi Marvelovega univerzuma popolnoma zarustal, ampak ni videti, da je zmožen kazati katerega koli izmed temeljnih čustev. Regé-Jean Page je lik, ki bi ga lahko igral kdor koli. Počne popolnoma nič vrednega našega časa. Ana de Armas, Ryan Gosling, Julie Butters, Jessica Hanwick in Billy Bob Thornton se še nekoliko trudijo. Vidi se, da želijo iz tega skropucala izvleči, kar se da, ampak naloga je bila že zdavnaj brezupna. Še tako odlična ekipa ne more preko ostudnega scenarija in zgodbe, ki ji ni v pomoč niti žalostno podpovprečna režija. Zgodba je polna slabih klišejev, slabih posebnih učinkov, katastrofalnega ravnanja s kamero med akcijskimi prizori, praznih in brezsmiselnih pogovorov. Povrh vsega je več lukenj v zgodbi, kot pa zgodbe same.

Chris Evans v filmu The Gray Man
Chris Evans v filmu The Gray Man Foto: on netflix

Film napolnjen s slabimi klišeji in črnimi luknjami v zgodbi

Bi imel iste standarde, če film ne bi stal 200 milijonov, ampak 50? Seveda. John Wick je bil posnet za 20 milijonov, če že primerjam z nekaterimi akcijskimi in tematsko podobnimi filmi. Šlo je za strasten projekt, ki ga je režiral bivši kaskader in koreograf pretepov. Enako je s filmom Reševanje (Extraction), katerega producenta sta brata Russo. Režiser je bil kaskader in koreograf pretepov. Vsi prizori so neka mešanica nove manije Michaela Baya in njegovih dronov ter tresoče kamere (shaky cam op. p.). Za tak denar opazovati posebne učinke, ki bi jih pripisal tretjemu delu franšize Resident Evil, je grozno. Gre za žalitev gledalcev, ki si zaslužijo več. Mnogo več.

Ryan Gosling v filmu The Gray Man
Ryan Gosling v filmu The Gray Man Foto: on netflix

Za konec ne gre mimo dejstva, da v dvournem filmu preskačemo cel svet in ponovno podoživimo osmo sezoni Igre prestolov. Svetlobne hitrosti likov, ki se na istem mestu na drugem koncu sveta znajdejo v isti minuti, če ne celo isti sekundi. Film nima teže, poleg tega pa preskakuje med mesti po svetu in izgublja stik z občinstvom, ki pomežikne in ne ve več, kje se nahaja. Tako, kot je smeh uporabljem v sit-comih, je napis mesta dogajanja uporabljen tukaj – za polnjenje časa. In to za prazen nič, saj ne vodi nikamor.

Videti Ryana Goslinga v taki vlogi in si večino filma želeti, da bi končno že posneli nadaljevanje odličnega filma Prava fanta (The Nice Guys), je edina dobra stvar, ki filmu uspe. Ampak to se ne bo zgodilo, ker je lažje denar vreči kar tam nekemu izdelku, iz čigar proračuna bi lahko nastala stotina prečudovitih filmov. Mož iz sence je slaba šala, žaljivka za žanr akcije in nekaj, kar bi moralo biti čim prej pozabljeno. Netflixov najdražji film je kot strah, znotraj je votel, okoli pa ga ni nič. Verjetno gre za najslabši film leta 2022, vsaj na taki ravni.

THE GRAY MAN | Official Trailer | Netflix

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Mož iz sence (The Gray Man)
Prejšnji članekAmazon Prime bo višal cene za več kot 40 odstotkov
Naslednji članekAli so bili ameriški staroselci pravzaprav azijci?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-moz-iz-sence-the-gray-manMož iz sence (The Gray Man) je v tem trenutku najdražji Netflixov film. Režiserski stolček sta zavzela brata Russo, ki jih poznamo po Marvelovih filmih in ne nazadnje po filmih Reševanje (Extraction) in Cherry. Netflix jima je prepustil ustvarjanje filma, ki naj bi stal...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.