Alternativa inzulinskim injekcijam

diabetes, diabetic, awareness
Foto: 905513 iz Pixabay

Znanstveniki so razvili nov model inzulinske tablete, ki je uspešna na podganah. Testiranje za človeško uporabo je že v načrtu. Sladkorna bolezen ali diabetes je zdravstveni problem po vsem svetu. NIJZ je že leta 2018 poročal o povečevanju števila sladkornih bolnikov tako med starejšimi kot med mladimi. Poznamo dve obliki sladkorne bolezni: tip 1 in tip 2. Njuni vzroki, potek in zdravljenje so sicer različni, vendar obe vrsti bolnikov potrebujeta dodatke inzulina od zunaj.

Inzulinske injekcije bodo dobile novo preobleko?

Najbolj učinkovita metoda, da spravimo inzulin v telo, je z injekcijo, ki si jo lahko da bolnik sam. Diabetiki, ki jih poznam, pravijo, da je postopek neboleč in zgolj manjša neprijetnost, vendar ali ne bi bilo lažje, ko bi imeli inzulin v tableti?

vbrizgavanje inzulina
Inzulin je potrebno vbrizgati v maščobo pod kožo. Za to so najbolj primerni predeli trebuha in zgornji del nog. Foto: on Diabetek UK

Inzulinske tablete so neučinkovite

Te že nekaj časa obstajajo, vendar je njihova učinkovitost minimalna. Ko tableta pride v želodec, se inzulin prebavi, namesto, da bi potoval do jeter, kjer je potreben. Za 100 enot inzulina, ki si ga bolnik vbrizga z injekcijo, bi moral pojesti tableto 500 enot.

Nove inzulinske tablete

Ekipa znanstvenikov pod vodstvom Yigong Guoja je želela izdelati način za oralni vnos inzulina v telo, vendar se zaveda omejitve tablet. Ustvarili so posebno tableto, ki se raztopi v ustih in ne pogoltne. Pacient si jo nastavi med ustnico in dlesen ter počaka, da se inzulin absorbira naravnost v kri. Pravzaprav sistem deluje podobno kot snus tobak ali kakšna druga droga, ki izrabi tenke stene dlesni, prepredene z žilami, da substanca pride v kri preko kože.

Znanstveniki so pokazali, da testne podgane s to metodo niso imele skoraj nič inzulina v želodcu in vsega v krvi. Testiranje za človeško rabo se bo začelo takoj, ko se zbere sredstva in prostovoljce, še pravijo.

Tablete imajo vrsto prednosti

Izum bi lahko pomenil revolucijo v življenjih diabetikov obeh tipov. Poleg očitne priročnosti jemanja tablet namesto zbadanja z iglo, prinaša še nekaj prednosti. Tablete se izdela ceneje in hitreje kot inzulinske dozirke, lažje so za transport in hrambo (ne rabijo biti na hladnem). Inzulinske tablete so tudi bolj ekološke, saj ne puščajo za sabo ton embalaže in uporabljenih igel.

VIRScience Daily
Prejšnji članekPrihaja Pr’Hostar 2, tokrat z dvema promiloma
Naslednji članekKmalu doseženi trajnostni cilji, ki si jih je zastavil Royal Robbins

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.