Američani od Nase zahtevajo bizarne stvari

As the light of the moon begins to fade, it begins it phase called the waning gibous
Foto: UA-Visions iz iStock

Bela hiša je Nasi naročila naj vzpostavi enoten standardni čas za luno in druga nebesna telesa, saj nameravajo Združene države določiti mednarodne norme v vesolju sredi vse večje lunarne tekme med državami in zasebnimi podjetji.

Zahteva je prišla izrecno iz Bele hiše

Vodja Urada za znanost in tehnološko politiko Bele hiše (OSTP) je glede na dopis, v katerega je imel uvid Reuters, naročil vesoljski agenciji, naj sodeluje z drugimi deli ZDA vlade in naj do konca leta 2026 oblikuje načrt za določitev tako imenovanega koordiniranega luninega časa (LTC). Bela hiša je naročila Nasi, naj vzpostavi enoten standardni čas za luno in druga nebesna telesa, kot si prizadevajo ZDA določiti mednarodne norme v vesolju med naraščajočo lunarno tekmo med državami in zasebnimi podjetji.

LTC bi med drugim zagotovil merilo za merjenje časa za lunarna vesoljska plovila in satelite, ki za svoje misije zahtevajo izjemno natančnost.

»Ista ura, kot jo imamo na Zemlji, bi se na Luni premikala z drugačno hitrostjo,« je v intervjuju dejal Kevin Coggins, Nasin vodja vesoljskih komunikacij in navigacije.

V sporočilu vodje OSTP Aratija Prabhakarja je zapisano, da se zdi, da bi zemeljska ura za osebo na Luni v povprečju izgubila 58,7 mikrosekund na zemeljski dan in bi imela druge periodične variacije, ki bi lunin čas še bolj odmaknile od zemeljskega.

»Pomislite na atomske ure na ameriškem pomorskem observatoriju (v Washingtonu). So srčni utrip naroda, ki sinhronizirajo vse. Želeli si boste srčni utrip na Luni,« je dejal Coggins.

Alarm clock in the middle of the night insomnia or dreaming
Foto: BrianAJackson iz iStock

Standardni lunin čas v sklopu misije Artemis

V okviru svojega programa Artemis si NASA v prihodnjih letih prizadeva poslati astronavtske misije na Luno in vzpostaviti znanstveno bazo na Luni, ki bi lahko pomagala postaviti temelje za prihodnje misije na Mars. V prizadevanja je vključenih na desetine podjetij, vesoljskih plovil in držav.

Uradnik OSTP je dejal, da bi bilo brez enotnega standardnega luninega časa težko zagotoviti, da so prenosi podatkov med vesoljskimi plovili varni in da so komunikacije med Zemljo, luninimi sateliti, bazami in astronavti sinhronizirane.

Neskladja v času lahko povzročijo tudi napake pri kartiranju in lociranju položajev na luni ali kroženju okoli nje, je dejal uradnik.

VIRReuters
Prejšnji članekNa današnji dan: 75 let zveze NATO in reševanja konfliktov
Naslednji članekRecept za osso buco, enostavno poslastico za posebne priložnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.