Američanom pada IQ pravi nova raziskava

Američanom pada IQ, vprašanje pa je zakaj
Američanom pada IQ, vprašanje pa je zakaj Foto: on imdb

Od začetka uporabe IQ testov in skozi celotno 20. stoletje, se je zdelo, da ljudje postajamo vedno pametnejši. IQ je v povprečju naraščal med 3 in 5 točk na desetletje. Obstaja več teorij, zakaj je tako. Boljša prehrana, boljše šolstvo, spremembe v družbi, manj porok med bližnjimi družinskimi člani in še kaj. Višanje povprečnega IQ povprečnega prebivalca Zemlje, ali vsaj ZDA, so psihologi poimenovali Flynnov učinek.

Vendar je nedavna raziskava med Američani zaznala obratni Flynnov učinek, povprečen IQ Američanom pada.

Pomagali so si s spletnim osebnostnim testom

Raziskovalci so uporabili podatke z brezplačnega spletnega testa Synthetic Aperture Personality Assessment (SAPA) Project. Ta stran uporabniku ponuja profesionalni osebnostni test, ki zajema 27 osebnostnih značilnosti, vmes pa se najdejo tudi vprašanja, ki merijo IQ. Raziskovalci so si ogledali statistiko rezultatov med letoma 2006 in 2018 na 394.378 primerih. Poleg tega so od leta 2011 v raziskavo pritegnili še 303.540 ljudi. Slabih 700.000 rešenih SAPA testov je pokazalo, da so tri izmed štirih kategorij inteligentnosti pri Američanih nazadovale.

Nižje točke pri treh izmed štirih kategorij

SAPA (in drugi IQ testi) meri besedno logiko, vizualno reševanje problemov, matematično sposobnost in prepoznavanje vzorcev ter prostorsko predstavo. Točke pri slednji so še vedno rastle, pri prvih treh pa se kažejo znaki obratnega Flynnovega učinka. Rezultati veljajo za vse starosti, spole in ravni izobrazbe. Besedna logika, vizualno reševanje problemov in matematična sposobnost in prepoznavanje vzorcev v zadnjih letih Američanom pešata.

 

Ali Američani postajajo vedno manj pametni?

Vodja raziskave Elizabeth Dworak seveda opozarja, da rezultatov ne smemo jemati preveč dobesedno in si misliti, da Američani v zadnjih 13 letih postajajo neumnejši in neumnejši. IQ testi so zelo ozka metoda za določanje posameznikove inteligentnosti. In celo glede definicije inteligentnosti se vsi psihologi ne strinjajo.

Ameriški padec inteligenčnega kvocijenta
Ameriški padec inteligenčnega kvocijenta Foto: on imdb

IQ test je preizkus opravljanja točno določenih miselnih nalog, nalog, ki se jih lahko naučimo in vadimo. Bolj verjetno je, da slabi rezultati odražajo reforme v šolstvu, zastarelost takšnega tipa vprašanj ali pomanjkanje motivacije za reševanje tega dela SAPA testa (saj je primarno namenjen osebnostni diagnozi posameznika in ne merjenju inteligenčnega kvocienta).

Če želiš tudi ti rešiti SAPA test, lahko to storiš na spletni strani SAPA Project.

Prejšnji članekKnjiga proti seriji: Daisy Jones & The Six
Naslednji članekKako in zakaj je nastal 1. april, »dan norcev«?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.