Knjiga proti seriji: Daisy Jones & The Six

Daisy Jones in skupina The Six
Daisy Jones in skupina The Six kot knjiga in serija

Pred leti je bila knjižna uspešnica, ki je le pričakovala serijo, zdaj pa je uspešna serija, ki jo je ustvaril studio Amazon. Daisy Jones in skupine The Six (Daisy Jones & The Six) je desetdelna mini serija o vzponu – in neizogibnemu padcu – namišljene glasbene skupine iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Po knjigi Taylor Jenkins Reid je posneta serija, ki je požela hvale s strani oboževalcev, četudi je spremenila nekaj reči iz knjige. Katere so bile te spremembe?

Knjižna uspešnica Daisy Jones in skupine The Six

»Stvari se morajo spremeniti. Moraš spremeniti stvari, saj je cilj ustvariti najboljšo možno serijo in to so tudi storili,« je povedala avtorica Taylor Jenkins Reid, katere knjiga je dosegla podoben uspeh kot Tam, kjer pojejo raki (Where the Crawdads Sing). Obe knjigi si delita tudi prisotnost v knjižnem klubu Reese Whiterspoon, ki je pri seriji in filmu Tam, kjer pojejo raki stopila v čevlje producentke. In glede na to, da sta obe predelavi uspešni v vseh aspektih uspeha, potem nekaj počne prav.

Pazljivo! Če knjige nisi prebral, boš v nadaljevanju našel množico kvarnikov (tudi za serijo).

1Spremembe nekaterih likov

Camila v seriji Daisy Jones & The Six
Camila v seriji Daisy Jones & The Six Foto: on amazon

Iz knjige v serijo je večina likov doživela nekaj manjših in večjih sprememb. Daisy Jones si v seriji spremeni ime, česar v knjigi ne stori in tako ne izpolni klišejskega koraka pri uporništvu. Karen je v seriji Britanka in govori z naglasom igralke Suki Waterhouse, kar v knjigi ni omenjeno. Po drugi strani je Teddy, v knjigi opisan s surovim britanskim naglasom in podobo visokega, debelega moškega, tu temnopolti Američan, ki je daleč od grde podobe, kot ga opišejo v knjigi. Warren ima drugačen priimek, Simone je napram knjigi v seriji močno razširjen lik, ki ne igra le vloge tiste knjižne osebe, ki jo avtor uporabi, da pomaga glavnemu liku napredovati zgodbo.

Camila, Billyjeva žena, ima v seriji »večjo« oziroma vsaj zelo drugačno vlogo kot v knjigi. Bralci bodo to razumeli, saj je prav Camila navdih večine pesmi, Billyjeve spremembe in še marsičesa. V seriji je fotografinja, ki ima v nekem trenutku tudi afero z basistom Eddijem. Prav to je verjetno največja sprememba, ki jo serija stori. Več sprememb doživi tudi Nicky, kar je opisano v naslednjem odstavku.

2Nicky in Daisy imata drugačno zgodbo

Daisy Jones & The Six
Daisy Jones & The Six Foto: on amazon

V knjigi in seriji se Daisy in Nicky spoznata v Grčiji, od tu naprej pa je nekaj večjih razlik. V knjigi odletita v Italijo, kjer se Daisy in italijanski princ poročita v Rimu. Simone ju najde po tem, ko sta poročena na podlagi informacij Daisyjinih bančnih izpiskov. V seriji pa se Simone s svojo partnerko Bertie (te v knjigi ni) odpravi v Grčijo na njuno poroko, ko jo tja s telegramom pozove Daisy. Nicky je v seriji Irec, še vedno princ, a Italije par nikoli ne vidi. In medtem, ko je v seriji Nicky precej navdušen nad idejo spremljanja Daisy na turneji, je v knjigi potrebnega precej prepričevanja. Veliko vlogo ima v knjigi tudi zaradi odvisnosti, ki jo ustvarja pri Daisy, kar serija ošvrkne le pri koncu njunega razmerja.

3Daisy in Billy se v knjigi ne poljubita

Daisy Jones in Billy Dunne v seriji Daisy Jones in skupina The Six
Daisy Jones in Billy Dunne v seriji Daisy Jones in skupina The Six Foto: on amazon

Čustva in kemija med njima sta očitna v knjigi, a ta nikoli ne preskočijo pogledov – vsaj ne dejansko. Serija se v marsičem močno naslanja na prolog knjige, kjer avtorica zapiše, da je včasih resnica skrita nekje vmes. In če je knjiga, ki omogoča prirejanje vsega, potem je to Daisy Jones in skupina The Six. In Daisy ter Billy se v seriji poljubita še nekajkrat, na koncu serije pa se tudi vidita, kar je v knjigi le delno napovedano.

4Pesmi nastajajo drugače v knjigi

Daisy Jones & The Six
Daisy Jones & The Six Foto: on amazon

V seriji skupina The Six ni uspešna dokler jim Teddy ne doda Daisy Jones. Njihova edina turneja se zaključi zaradi Billyjevega predooziranja in rehabilitacije. V knjigi je zgodba popolnoma drugačna, saj ima skupina ob prihodu Daisy že dva izdana albuma (The Six leta 1974 in SevenEightNine leta 1976). V zadnjem je pri pesmi Honeycomb zraven tudi Daisy Jones, ki se jim na prihajajoči turneji pridruži kot gostja. Tudi Daisy je v knjigi mnogo bolj uspešna glasbenica z albumom.

Kar pa se tiče pesmi ima njihov nastanek v knjigi velik pomen na razvoj likov, zgodbe in razmerij. To je v seriji sicer nakazano, nikakor pa blizu temu, kar pove knjiga. Daisy Jones in skupina The Six je bralce presenetila tudi z besedili pesmi, ki jih najdemo na zadnjih straneh knjige. Ta besedila so za pesmi v seriji spremenjena, pesem Honeycomb pa postane Look at Us Now.

Ker pa gre za glasbo in namišljeno skupino, ki doseže status svetovnih zvezdnikov, se je vredno vprašati – ali bi te pesmi postale mega hiti? To si bo odgovoril vsak gledalec zase.

5Nekaj manjših sprememb, ki vplivajo na marsikaj

Graham in Karen v seriji Daisy Jones in The Six
Graham in Karen v seriji Daisy Jones in The Six Foto: on amazon

Omenili smo že nastajanje pesmi, poljube, razmerja in še kaj, kar smo prišteli k drugim sklopom sprememb. Tu pa imamo še nekaj drugih trenutkov, ki so v knjigi drugačni. Teddyjeva smrt je eden od razlogov, da se je skupina razšla, saj je Billy izgubil očetovsko figuro brez katere ni mogel napisati novega albuma.

Serija ne omeni Peta Lovinga, ki je v knjigi Eddijev brat in član skupine do konca. V seriji pa je Chuck Williams, ki je združen lik in kot tak postane Chuck Loving. Ko v knjigi Chuck umre v Vietnamu, ko je izbran na vojaškem naboru, se tesne vezi v skupini spremenijo. Serija to preskoči in Chuck skupino zapusti pred njihovim uspehom, saj želi postati dentist.

V seriji je še nekaj trenutkov, ki bi jih lahko opisali kot dlakocepenje, a bralci knjig s(m)o natančna bitja.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5. Hop na Grad – tek za otroke na Pediatrični kliniki v Ljubljani
Naslednji članekAmeričanom pada IQ pravi nova raziskava
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.