Ameriški znanstveniki korak bližje jedrski fuziji

Ameriški inštitut National Ignition Facility (NIF) je pred kratkim postavil nov mejnik v raziskovanjih jedrske fuzije.

Zadnje desetletje se znanstveniki vedno bolj posvečajo raziskavam na področju fuzijske energije. V letošnjem letu smo videli kitajske fizike podreti rekord za temperaturo v reaktorju in v Evropi se postavlja novi največji reaktor na svetu (ITER). Jedrska fuzija bi lahko večkratno zadostila vsem zemeljskim potrebam po energiji, poleg tega je tudi čista energija. Med jedrsko fuzijo se atomi vodika združujejo v težji element helij, pri čemer nastane ogromno energije in nič odpadkov.

Kako sprožiti fuzijo

Obstaja več načinov kako sprožiti jedrsko fuzijo, a omenimo najbolj raziskana. Pri prvem z elektromagneti stiskamo plazmo, kot bo to počel projekt ITER v Evropi. Drugi plazmo stiska z eksplozijo. Majhno količino goriva se obda s plastiko, to pa se nato izpostavi laserjem. Laser tako segreje plastiko, da ta eksplodira in sila razširjanja stisne gorivo. Temperatura in tlak tako narasteta, da se sproži jedrsko zlitje – fuzija. To počnejo v NIF.

Kapsula goriva
Kapsula goriva, ki ga uporablja NIF (vir: Wikipedia)

Na pragu vžiga

Raziskovalci z NIF-a so iz kratke fuzije (100 trilijonink sekunde) dobili 1.3 MJ energije. Znanstveniki verjamejo, da je toliko energije že na pragu vžiga. To je trenutek, ko je energije dovolj, da se sproži samozadostna verižna reakcija. Takrat lahko nehamo dovajati energijo in jo namesto tega pridobivati.

Dosežek reaktorja NIF je pozornost spet obrnil na idejo stiskanja plazme z inercijo (eksplozijo). Zadnja leta je znanstvena srenja namreč zaposlena s projektom ITER, ki bo plazmo zadrževal z elektromagneti in obljublja 10-kratni povratek vložene energije. NIF je odprl nova vprašanja in pokazal, da je inercija še vedno konkurenčna. 1.3MJ energije je 8-krat več, kot so dosegli aprila letos in 25-krat več kot je bil rekord iz leta 2018.

Vir:

National Ignition Facility Breakthrough: Experiment Puts Researchers at Threshold of Fusion Ignition

Prejšnji članekDeborah Levy: Kdo je mož, ki je videl vse?
Naslednji članekRaay razkriva, kako nastane nova glasbena uspešnica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.