Deborah Levy: Kdo je mož, ki je videl vse?

Mož, ki je videl vse Deborah Levy je z bookerjem nagrajen roman, ki odkirva povezavo med preteklostjo in prihodnostjo, kolektivnim spominom in resničnostjo. Sestavljen je iz dveh zgodb, ki se med seboj na srhljiv način prepletata. Prvi del romana predstavlja zgodba zgodovinarja Saula Adlerja, ki leta 1988 prečka znamenit prehod za pešce na Abbey Roadu, kjer ga v trenutku nepazljivosti zbije avto, njemu pa se ne zgodi nič. Zgodovina se ponovi leta 2016, ko ga na istem kraju le nekaj desetletij kasneje znova zbije avto, a tokrat ne brez posledic. Saul Adler pristane v bolnišnici, pri tem pa se s pomočjo njegovih bližnjih razkriva njegova preteklost, ki ne sovpada s tisto zgodbo, ki smo jo izvedeli v prvem delu knjige. Pripovedovalcu torej ne moremo zaupati, kajti drugi del romana postavi pod vprašaj vse, v kar smo bili prepričani ob branju prvega dela. Preteklost ima več plati, nikoli ni samo enodimenzionalna. Saul Adler se znajde v preseku preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, avtorica Deborah Levy pa s spretnim navigiranjem skozi tri dimenzije bralcu svet postavi na glavo – kajti ničesar ne moremo trditi z gotovostjo.

Saulovo življenje je zaznamovano s prelomnimi zgodovinskimi dogodki – s prečkanjem Abbey Roada, s padcem berlinskega zidu, z Brexitom. Ima pa Saul nenavadno videnje – predvidi namreč padec berlinskega zidu in s tem bralcu postavi vprašanje: Je Saul res mož, ki je videl vse? Nekdo, ki po sledovih kolektivnega spomina potuje skozi vse tri dimenzije – preteklost, sedanjost in prihodnost – in pri tem seje dvom in spreminja zgodbo vsakič, ko se vrne?

Mož, ki je videl vse je roman, ki spretno navigira območje med resničnostjo in sanjami, avtorica pa s humornim in ironičnim slogom bralca vsakič znova prebudi iz občutka lebdenja med vrsticami nazaj v resničnost.

Festival Fabula 2021 - Pogovor z Deborah Levy

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Deborah Levy: Mož, ki je videl vse. Prev. Jernej Zupanič. Založba Beletrina, 2021. 260 strani.

Prejšnji članekKako podaljšam študentske bone?
Naslednji članekAmeriški znanstveniki korak bližje jedrski fuziji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.