Antični grobovi odkriti pod Notre Dame

Arheologi so v pariški katedrali Notre Dame odkrili več grobov in svinčen sarkofag iz 14. stoletja, medtem ko se nadaljujejo dela na obnovi stavbe po uničujočem požaru leta 2019.

Grobišča izjemne znanstvene kakovosti so bila odkrita med pripravljalnimi deli za obnovo starodavnega cerkvenega stolpa na osrednjem mestu, kjer transept prečka ladjo, je v ponedeljek sporočilo francosko ministrstvo za kulturo. Med grobovi je bil popolnoma ohranjen sarkofag v obliki človeka, narejen iz svinca. Domnevajo, da je bila krsta izdelana za visokega dostojanstvenika leta 1300, torej v stoletju po izgradnji katedrale.

Poleg grobov so bili tik pod sedanjo ravnjo tal katedrale najdeni tudi elementi poslikanih skulptur, ki so bili prepoznani kot deli prvotne korne dvorane iz 13. stoletja – arhitekturnega elementa, ki ločuje oltarni prostor od glavne cerkvene ladje.

Odkritje bo pripomoglo k boljšemu razumevanju pogrebnih praks v srednjem veku

Med torkovim obiskom agencije AFP so arheologi nežno čistili in izkopavali skulpture, vključno s parom izrezljanih rok. Odstranili so tudi doprsni kip bradatega moškega in nekaj izklesane zelenjave, na kateri so bili še vedno vidni sledovi barve. Ekipa je že uporabila majhno endoskopsko kamero, da je lahko pogledala v notranjost sarkofaga, za katerega se je zdelo, da se je zaradi teže zemlje in kamenja izkrivil. »Na vrhu glave je mogoče opaziti kose tkanine, lase in blazino iz listov, kar je dobro znan pojav, ko so pokopavali verske voditelje,« je povedal Christophe Besnier, vodilni arheolog. »Dejstvo, da so ti rastlinski elementi še vedno v notranjosti, pomeni, da je telo v zelo dobrem stanju ohranjenosti,« je dodal.

Odkritje bo pripomoglo k boljšemu razumevanju pogrebnih praks v srednjem veku, je dodal Dominique Garcia z Nacionalnega inštituta za arheološke raziskave.

Do odkritja je prišlo, ko so ekipe za obnovo preverjale stabilnost tal pred namestitvijo odrov za obnovo stolpa. Pri tem so odkrili podzemni ogrevalni sistem iz 19. stoletja, sarkofag pa je ležal med opečnimi cevmi.

Kljub navdušenju nad najdbo arheologom teče čas. Do 25. marca morajo končati svoje delo, preden se projekt obnove nadaljuje. Ponovno odprtje katedrale je načrtovano leta 2024.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNajstarejši vampirski ligenj
Naslednji članekDan svetega Patrika – vse bolj priljubljeno praznovanje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.