Dan svetega Patrika – vse bolj priljubljeno praznovanje

Dan svetega Patrika ali St. Patrick’s day je dan, ki je že skoraj 300 let rezerviran za Irce in njihovo tradicijo kulturnega in verskega praznika. 17. marca je namreč umrl sveti Patrik, ki velja za glavnega zavetnika Irske. Danes ta dan praktično povsod po svetu praznujemo v obliki festivalov in parad, na katerih prevladuje zelena barva, ki je simbolno barva Irske in svetega Patrika, okrašujemo pa se s simboli triperesne deteljice. Irci se velikorat našemijo v bradate zelene škrate, nacionalni simbol. Mnogi po vsem svetu se ta dan poklonimo Irski in njeni kulturi in zgodovini. Kako? S pivom! To je pijača, ki na dan svetega Patrika teče v potokih. Pivo Guinness je tisti dan najbolj prodajana pijača na svetu.

Nekaj zanimivosti

  • Na Irskem je ta verski praznik po pomembnosti enak božiču ali veliki noči.
  • »Erin go Bragh« je najbolj pogosta fraza, ki jo boste slišali pri Ircih in pomeni Irska za vedno.
  • Prvi praznik svetega Patrika ni bil na Irskem, ampak v Bostonu leta 1737. Še danes je v ZDA največja parada, ki jo prirejajo že od leta 1762. Odvija se v mestu New York in vsako leto pritegne okoli dva milijona obiskovalcev, na njej pa nastopi okoli 150 tisoč ljudi.
  • Ni bilo vedno vse v znamenju piva. Dan svetega Patrika je bil na Irskem najprej izključno verski praznik in oblasti so vse do leta 1970 lastnikom restavracij in pubov celo prepovedale obratovanje na ta dan.
  • Barva dneva svetega Patrika je bila sprva modra. Predvideva se, da so to spremenili v zeleno, ker je Irska poznana kot esmeraldni otok.
  • Pravi sveti Patrik ni bil Irec. Bil je Britanec, rojen leta 390 v aristokratski krščanski družini.
  • Papež ni nikoli priznal svetega Patrika, zato ni zares sveti.
  • V Čikagu na dan svetega Patricka v zeleno za nekaj ur pobarvajo celo reko.
  • Imaš eno izmed 10.000 možnosti, da najdeš štiriperesno deteljo.

Tudi pri nas je tradicija praznovanja vse bolj pogosta. Predvsem različne pivnice prirejajo posebne dogodke in zabave, tako da lahko tudi ti občutiš poseben zeleni utrip.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekAntični grobovi odkriti pod Notre Dame
Naslednji članekDekle! Morda je OnlyFans pravi zate

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.