Antikiterski mehanizem: Skrivnosti starogrškega računalnika

Fotografija originalnega mehanizma in moderne rekonstrukcije
Antikiterski mehanizem in skrivnosti, ki jih skrivaFoto: on Greek Herald

Maja 1902 je grški potapljač Elias Stadiatos v globinah Egejskega morja ob grškem otoku Antikitera odkril razbitine neke antične ladje. Med njimi pa se je skrivala ena izmed najosupljivejših arheoloških najdb – antikiterski mehanizem. Poglejmo si, kakšen namen je imela ta, za tisti čas izjemno revolucionarna in nenavadna naprava. 

Ob odkritju mehanizma so se potapljači sprva raje posvetili drugim, bolj zanimivim najdbam kot kosu lesa, obdanim s tisočletji morskega življenja. Nekaj mesecev pozneje pa je v Narodnem arheološkem muzeju v Atenah ta kos lesa razpadel in razkril bronasta natančna zobnika v velikosti kovancev. Naprava je presenetljivo tanka, visoka 33 cm, široka 17 cm in dolga 9 cm. Izdelana je iz brona in pritrjena v lesen okvir. Glede na takratna zgodovinska spoznanja naj bi se takšna orodja pojavila kjer koli na svetu šele mnogo stoletij po brodolomu. Najdba je zato sprožila veliko polemik. 

Nastanek mehanizma 

Mehanizem so stari Grki izdelali najverjetneje med letoma 150 in 100 pr. Kr. Po najnovejših dognanjih je bil morda izdelan v Hiparhovi mehanični delavnici na otoku Rodos. Z več kot 30 zobniki, ki se skrivajo za številčnicami, je gotovo najnaprednejši tehnološki artefakt predkrščanskega obdobja. Mehanizem, ki velja za prvi znani analogni računalnik, omogoča natančne izračune na podlagi astronomskih in matematičnih načel, ki so jih razvili stari Grki.   

Funkcije mehanizma 

Antikiterski mehanizem je bil analogni računalnik, ki je služil za izračunavanje lege nekaterih nebesnih teles. Njegove glavne funkcije naj bi bile: 

  • 365-dnevni koledar: upošteval je tudi prestopna leta. 
  • Sončev koledar: preračunaval je Lunin koledar in napovedoval naslednje Sončeve in Lunine mrke. 
  • Medsebojna lega Sonca, Lune in Zemlje: pomagal je pri določanju njihovih pozicij na nebu. 
  • Zvezdni almanah: prikazoval je, kdaj bodo vzšle ali zašle glavne zvezde ali ozvezdja grškega zodiaka. 
Fotografija zobnika na originalnem mehanizmu
Kaj je v resnici počel ta majhen in kompleksen mehanizem? Foto: on Wikipedia

Nekoliko presenetljivo je mnenje večine znanstvenikov, da je malo verjetno, da je bil mehanizem z Antikitere navigacijsko orodje. Težke razmere na morju bi predstavljale nevarnost za občutljivo orodje instrumenta, funkcije, kot je napovedovanje mrka, pa so za navigacijo nepotrebne. Majhnost mehanizma pa gotovo nakazuje, da je bil zasnovan kot prenosen instrument. Po mnenju nekaterih raziskovalcev je najbolj verjetna zgodba, da je bil mehanizem uporabljen za poučevanje astronomije za začetnike.

Mehanizem je zelo pomemben dokaz tehnološke razvitosti starogrške civilizacije in nas spominja na izjemno tehnično znanje, ki so ga imeli že pred več kot 2000 leti. 

Kako je mehanizem deloval? 

Za uporabo instrumenta so preprosto vnesli datum z ročico in ko se zobniki nehajo vrteti, so je prikazala množica informacij: položaji Sonca, Lune, planetov in zvezd, Lunine faze, datume prihajajočih sončnih mrkov, hitrost Lune skozi nebo in celo datume olimpijskih iger. Morda je najbolj impresivno to, da bi lahko koledarska številčnica mehanizma nadomestila presežnih šest ur v astronomskem letu tako, da bi lestvico vsaka štiri leta obrnila za en dan nazaj. Julijanski koledar, ki je prvi v regiji vključeval prestopna leta, je bil uveden šele desetletja po izdelavi instrumenta.

Dediščina mehanizma še vedno buri duhove 

Medtem ko je mehanizem z Antikitere res edini znani artefakt te vrste, njegova natančna izdelava in dejstvo, da so bili podobni instrumenti opisani v sodobnih spisih, kažeta, da ni bil edinstven. Zgodovinarji menijo, da je slavni izumitelj Arhimed iz Sirakuz izdelal primerljive naprave. Nekateri verjamejo, da je instrument prišel iz šole astronoma Hiparha. Ne glede na to, kdo ga je izdelal, je bil verjetno Grk, kar dokazujejo pisna navodila, ki so pritrjena na prednjo stran instrumenta.  

Fotografija ostankov rimskega julijanskega koledarja
Ste vedeli, da julijanski koledar ni prvi upošteval prestopnih let? Foto: Marie-Lan Nguyen on Wikipedia

Rekonstrukcija mehanizma je danes razstavljena v zbirki bronastih predmetov v Grškem narodnem arheološkem muzeju. Ta čudoviti artefakt nas spominja na izjemno tehnično znanje in radovednost antičnih civilizacij. Antikiterski mehanizem je dokaz, da so naši predniki razvijali napredne tehnologije, ki so presegale njihov čas. Sami pa presodite, če so bile v to vpletene morda višje civilizacije.  

Danes je ta starodavni računalnik še vedno vir navdiha za raziskovalce, inženirje in režiserje (omenimo, da se je pojavil v najnovejšem filmu Indiana Jones) ter nas spominja na to, kako globoko so antične civilizacije razumele svet okoli sebe. Čeprav je minilo več kot 2000 let od njegovega nastanka, ostaja ta mehanizem ena največjih ugank in čudežev arheologije. 

Junior novinar

Prejšnji članekMesečni horoskop: Marec 2024
Naslednji članekŽe veste, kateri barvi sta na čelu modnih zapovedi to pomlad?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.