Arheologi v Egiptu odprli do sedaj nedotaknjeno 2500 let staro krsto mumije

Te je kdaj zanimalo, kako izgleda mumija? Kaj se dejansko skriva v stari egipčanski krsti, stari 2500 let? Arheologi so ta teden odprli 2500 let star egipčanski sarkofag, ki je bil do sedaj še nedotaknjen. Kaj so odkrili?

Arheologi so začetek leta v Saqqari, južno od Kaira, našli 59 krst, v katerih so bile pokopane mumije. V sarkofagu, ki so ga arheologi odprli, je bil pokopan egipčanski župnik, ki je bil odet v posebno blago, opremljeno z dekoracijami obraza preminulega. Poslikave na kosu blaga so arheologom dale znamenje, da krsta prihaja iz časa poznega antičnega Egipta.

Sarkofagi naj bi bili v odličnem stanju, zato je to odkritje še toliko pomembnejše za raziskovalce v Egiptu. Mostafa Waziri je dejal, da je to odkritje dar tega stoletja, ki bo še mnogo let zaposloval arheologe v Egiptu in po svetu.

2020 in odpiranje krst mumij … kaj še prihaja?

Čeprav gre za pomembno odkritje, so mnogi v strahu, kaj bi lahko odpiranje starodavnih krst leta 2020 prineslo. Širi se namreč vraža, da odpiranje krst ali sarkofagov prinaša nesrečo. V zvezi z mumijami in krstami obstaja tudi mit, ki se je razširil z odkritjem Tutankamonove grobnice leta 1922; mit govori o uroku, ki te doleti, če odpreš krsto, kjer počiva mumija.

Mumije in njihova večna bivališča bodo razstavljeni v muzeju v Gizi.

Prejšnji članekŠtudij v času korone
Naslednji članekDanes je svetovni dan duševnega zdravja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.