Danes je svetovni dan duševnega zdravja

Danes, desetega oktobra, obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, o katerem še vedno premalo govorimo. Letos pa je ta, v luči novega virusa, še toliko bolj pomemben.

Meseci izolacije in določeni ukrepi, ki jih imamo še danes, duševno zdravje otežujejo. Mladi se srečujemo s študijem od doma, kar nas še bolj oddaljuje od bližnjih in lahko vodi v osamljenost.

Poslanstvo svetovnega dneva duševnega zdravja je destigmatizacija duševnih bolezni in spodbujanje pogovora o le teh. Vsako leto ta dan zaznamuje določena rdeča nit, lansko leto je bila ta na primer preventiva samomorov, letos pa je tema duševno zdravje za vse.

Znak za svetovni dan duševnega zdravja

Predsednica Svetovne federacije za duševno zdravje je v nagovoru ob letošnjem dnevu zapisala: »Duševno zdravje je človeška pravica – čas je, da je duševno zdravje dostopno vsem. Kakovostna in dostopna osnovna zdravstvena oskrba je temelj za univerzalno zdravstveno pokritost in je nujno potrebna, ko se svet spopada s trenutno zdravstveno krizo. Zato moramo duševno zdravje realizirati za vse – kogarkoli, kjerkoli

To vsekakor velja tudi za Slovenijo, ki določene vidike duševnega zdravja še vedno drži pod ključem samoplačništva. Možnosti za duševno zdravljenje bi morale biti enake ostalim oblikam zdravljenja in tako dostopne vsem.

Sporočilo: Si res okej?

VIRWorld Federation for Mental Health
Prejšnji članekArheologi v Egiptu odprli do sedaj nedotaknjeno 2500 let staro krsto mumije
Naslednji članekKar šest prestižnih odličij v roke konjiškim vinogradnikom!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.