Asteroid v velikosti avtomobila je naredil najbližji prelet Zemlje

Comet Leonard C / 2021 A1 photographed on December 4, 2021 with an 80mm refracting telescope
Foto: Franco Tognarini iz iStock

Na novo odkriti asteroid v velikosti avtomobila je ravnokar letel mimo Zemlje najbližje, brez da bi zadel naš planet.

V nedeljo, 16. avgusta, je asteroid, ki je bil sprva označen z ZTF0DxQ, toda astronomi ga zdaj uradno poznajo kot 2020 QG, Zemljo preletel »le« 2,950 kilometrov stran. To daje 2020 QG naslov najbližje letečega asteroida, ki so ga kdajkoli zabeležili in se ni končal z udarcem na Zemljo.

Prelet ni bil pričakovan in je mnoge presenetil. V bistvu observatorij Palomar ni zaznal prihajajočega asteroida do približno šest ur oddaljenosti od najbližje točke. »Asteroid se je približal neodkrit iz smeri sonca,« je za Business Insider povedal Paul Chodas, direktor Nasinega centra za raziskave objektov blizu Zemlje. »Nismo videli, da prihaja.«

»Včerajšnji bližnji pristop je najbližji zabeležen,« je Chodas povedal za Business Insider. »Če izpustiš nekaj znanih asteroidov, ki so dejansko udarili na naš planet.«

Prelet je bil tudi hiter, saj se je 2020 QG vrtel blizu Zemlje z bliskovitimi 44.400 kilometri na uro. Predmet je približno velikosti kompaktnega avtomobila, premera od približno 3 do 6 metrov.

Po podatkih Mednarodnega središča za male planete Mednarodne astronomske unije je 2020 QG med svojim bližnjim letom preletel Tihi ocean, vzhodno od Avstralije. Če želiš sam raziskati novi asteroid, si lahko ogledaš Nasino bazo majhnih vesoljskih teles tukaj.

VIRLive science
Prejšnji članekPoznaš fenomen poletni penis?
Naslednji članekPijača, ki bo vsak običajen dogodek povzdignila na višji nivo 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.