Astronavtka se je vrnila po rekordnih 328 dneh v vesolju

Astronavtka Chrstina Koch se je vrnila iz Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Z njo sta se vrnila še astronavt Luca Parmitano in kozmonavt Alexander Skvortsov. V raketo Soyuz MS-13, so se vkrcali na ISS ob 12:50 in pristali v Kazahstanu ob 16:12. Tako je zaključila potovanje, ki se je začelo 14. marca 2019 in končala svoj del v Ekspedicijah 59, 60 in 61.

Uradno je ženska, ki je bila najdlje v vesolju brez prekinitve. S tem je prehitela astronavtko Peggy Whitson, ki je v vesolju preživela 289 dni. Tako je sedaj na lestvici najdaljšega bivanja v eni misiji le za eno osebo v ameriški zgodovini. Scott Kelley je prvi s 340 dnevi v vesolju. Absolutni rekord še vedno drži ruski astronavt Valeri Polyakov, ki je 22.3.1995, prišel na Zemljo po 438 dneh na postaji Mir.

Po podatkih NASE je Kochova opravila 5248 poletov okoli Zemlje. Ob tem je prepotovala več kot 139 milijonov milj, kar je enako kot 291 poti do Lune in nazaj Opravila je 6 vesoljskih pohodov, od tega enega, ki se je vpisal v zgodovino. Z astronavtko Jessico Meir sta opravile prvi sprehod po vesolju, ki je bil v celoti ženski. Izven postaje, oziroma v vesolju, se je sprehajala kar 42 ur in 15 minut.

ISS - Mednarodna vesoljska postaja
ISS – Mednarodna vesoljska postaja

Skortsov in Parmitano sta bila del Ekspedicij 60 in 61. Na Zemljo sta se vrnila po 201 dnevu v vesolju. Vsi trije so v dobrem stanju, a kaj več bodo potrdili zdravniški pregledi. Njihova misija še zdaleč ni končana. Vsi sodelujejo v raziskavi, ki se ukvarja z dolgotrajnim bivanjem v vesolju. Ta raziskava tlakuje pot programu Artemis, ki se ukvarja z daljšimi potovanji. Načrtovana so potovanja na Luno in Mars.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRNASA
Prejšnji članekTrajnostne maske za pusta hrusta
Naslednji članekVolitve preko pametnih telefonov so blizu
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.