Avstralski matematik odkril uporabno geometrijo, vgravirano na 3700 let staro tablico 

Tablica je poznana pod imenom Si.427 in prikazuje terenski načrt, ki meri meje nekaterih zemljišč. Izvira iz starega babilonskega obdobja, ki je trajalo med leti 1900 in 1600 pred našim štetjem. Odkrili so jo v poznem 19. stoletju na ozemlju današnjega Iraka. Nahaja se je v Istanbulskem arheološkem muzeju, kjer jo je našel dr Daniel Mansfield iz Univerze v New South Wales. 

Drugo matematično odkritje tega zgodovinskega obdobja

Mansfield in Norman Wildberger, izredni profesor na UNSW, sta pred tem že identificirala drugo babilonsko tablico, ki vsebuje najstarejšo in najnatančnejšo trigonometrično tabelo na svetu. Znanstveniki so domnevali, da je tablica verjetno imela kakšno praktično uporabo, po možnosti pri raziskovanju ali gradnji.  

Tablica po imenu Plimpton 322 je s pitagorejskimi trojkami opisala pravokotne trikotnike: tri cela števila, pri katerih je vsota kvadratov prvih dveh enaka kvadratu tretjega. »Ne moreš si kar po nesreči izmisliti trigonometrije, običajno delaš nekaj praktičnega,« pravi Mansfield. Plimpton 322 ga je poslal na misijo odkrivanja drugih tablic iz istega obdobja, ki vsebujejo pitagorske trojke, poroča the Guardian. 

Skica Pitagore, ki sedi na stolu, z levo roko se dotika krogle na stebru, na vrhu slike je napis v grščiniPraktična uporaba tablice

»Si.427 govori o kosu zemlje, ki je na prodaj,« pravi Mansfield. V klinasti pisavi z značilnimi klinastimi vdolbinami tablica opisuje polje z močvirnatimi območji, pa tudi gumno in bližnji stolp. Pravokotniki, ki upodabljajo polje, imajo nasprotni strani enake dolžine, kar nakazuje, da so geodeti tistega časovnega oblikovali način za natančnejše ustvarjanje pravokotnih črt kot prej, meni Mansfield. 

»Tako kot danes, so tedaj obstajali zasebniki, ki so skušali ugotoviti meje svojega ozemlja. Nadzornik je namesto GPS opreme uporabil pitagorske trojke.« Plimpton 322 in Si.427 oba prikazujeta pitagorske trojke, vendar sta od grškega matematika Pitagore starejša več kot tisočletje. »Ko enkrat razumeš, kaj so pitagorske trojke, družba doseže določeno raven matematične prefinjenosti,« pravi Mansfield. 

Preteklost matematike v času Babiloncev

Babilonci so uporabljali osnovni številski sistem 60 – podobno, kot danes merimo čas – ki je oteževal delo s praštevili, večjimi od pet. Si.427 izvira iz obdobja naraščajoče privatizacije zemlje, so zapisali v reviji Foundations of Science. »Zdaj, ko vemo, katere težave so reševali Babilonci, to spremeni vse matematične tablice tega obdobja,« pravi Mansfield. »Vidimo, da se matematika razvija za potrebe časa

Ena stvar, ki bega Mansfielda o tablici Si.427, je šestkratno število »25:29« – podobno kot 24 minut in 29 sekund – vtisnjeno na hrbtni strani tablice z veliko pisavo. »Gre za del računa? Gre za področje, ki ga še nisem preučil? Je merilo nečesa?« se sprašuje Mansfield. »Resnično me moti, ker toliko stvari o tablici ne razumem. Prenehal sem poskušati ugotoviti, kaj to je.«

Australian mathematician reveals world’s oldest example of applied geometry

Urednica revije Študent

Prejšnji članekŠvicarji Huaweiu izdali zeleno potrdilo
Naslednji članekKateri prenosnik kupiti za srednjo šolo?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.