Kateri prenosnik kupiti za srednjo šolo?

Happy elementary student waving to someone while having an online over computer at home. Copy space.
Foto: Galetos iz iStock

Bliža se začetek šolskega leta in ob trenutni pandemiji koronavirusa lahko pričakujemo, da se šolanje na daljavo še lep čas ne bo zaključilo. Zato bo prenosnik nujen za vse šolarje. Toda kaj izbrati, da bo dovolj zmogljivo za Teams/Zoom videoklice in ne bo razparalo denarnice?

Vsak računalnik ali prenosnik mora biti vsaj dovolj zmogljiv, da brez težave poganja operacijski sistem Windows 10 hkrati s pisarniškim programskim paketom Office, brskalnikom in antivirusnikom, ki je nujen za mlade raziskovalce. Pri srednješolcih že obstaja možnost zahtev uporabe naprednejše programske opreme, zato priporočamo procesor Intel Core i5 ali Ryzen 5 ali boljši. Priporočamo tudi vsaj 8 GB pomnilnika RAM in vsaj 256 GB diska SSD. Grafika lahko ostane integrirana, če bo prenosnik uporabljen tudi za igre, pa naj vsebuje zmogljivejšo grafično kartico, kot je GTX 1050 ali boljšo.

Za video klice je pomembna integrirana spletna kamera, ki naj ima resolucijo vsaj 1 MP. V praksi se veliko bolje obnese položaj kamere nad zaslonom kot pod njim (ki snema iz neprivlačnega kota direktno v nos). Obvezne so tudi slušalke z mikrofonom.

Priporočena velikost in debelina je odvisna od tega, ali se bo prenosnik dnevno prenašal ali bo bolj stacionaren. V prvem primeru so zaželeni 13-inčni ultrabooki, v drugem pa 15-inčni prenosniki. V obeh primerih priporočamo poseganje po priznanih znamkah, ki nudijo dolgoročnejšo podporo z gonilniki. Mednje spadajo znamke Dell, Lenovo, HP EliteBook in ProBook, Asus, Acer, Gigabyte in Razer.

Glavni urednik

Prejšnji članekAvstralski matematik odkril uporabno geometrijo, vgravirano na 3700 let staro tablico 
Naslednji članekKaj potrebujete za preživljanje aktivnih počitnic

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.