Črvi bi lahko uničili rakave celice

Cancer patient and perfusion drip concept  cancer treatment
Foto: CIPhotos iz iStock

Raziskovalci so ugotovili, da je nematode mogoče prevleči z zaščitno hidrogelno prevleko, ki jo je mogoče oblikovati tako, da prenaša funkcionalni tovor. Ta sistem bi lahko razvili za dostavo zdravil proti raku v tumorje z uporabo črvov, ki so naravno nagnjeni k človeškim rakavim celicam.

Nematode zaznavajo raka z vonjem

Nematode so prosto živeči mikroskopski črvi, ki običajno živijo v zemlji ali drugih okoljskih nišah, v nekaterih primerih pa lahko vdrejo v človeško telo. Anisakis simplex, nematoda, ki običajno živi v morskih okoljih, vendar lahko ob zaužitju kolonizira človeka, je pokazala nenavadno naklonjenost do rakavih celic.

»Poročali so, da A. simplex zazna raka, potencialno z zaznavanjem vonja raka, in se pritrdi na rakava tkiva,« pravi Wildan Mubarok, prvi avtor študije. »Zato smo se vprašali, ali bi ga lahko uporabili za dostavo zdravil proti raku neposredno na rakave celice v človeškem telesu.«

Raziskava

Da bi raziskali to možnost, so raziskovalci najprej razvili sistem za nanašanje hidrogelnih oblog na nematode, tako da so jih potopili v vrsto raztopin, ki vsebujejo kemikalije, ki se med seboj povežejo in po vsej površini ustvarijo plast, podobno gelu. Ta postopek v približno 20 minutah črvom po meri prilagodi obleko, debelo približno 0,01 mm.

»Rezultati so bili zelo jasni,« pravi Shinji Sakai, glavni avtor študije. »Ovojnice nikakor niso ovirale preživetja črvov in so bile dovolj prožne, da so ohranile njihovo gibljivost in naravno sposobnost iskanja privlačnih vonjav in kemičnih signalov.«

Nato so raziskovalci ovojnice opremili s funkcionalnimi molekulami in ugotovili, da to črve ščiti pred ultravijolično svetlobo ali vodikovim peroksidom. Še več, v ovojnice bi lahko naložili protirakave snovi, ki bi jih nematode, zaščitene, vendar neovirane s hidrogelnim oklepom, lahko prenašale in dostavljale, da bi uničile rakave celice in vitro.

Ugotovitve so obetavne

»Naše ugotovitve kažejo, da bi lahko nematode v prihodnosti uporabili za dostavo funkcionalnega tovora na vrsto specifičnih ciljev,« pravi Mubarok. Glede na prilagodljivost hidrogelnih oklepov je ta dostavni sistem na osnovi črvov obetaven ne le za dostavo protirakavih zdravil do tumorskih celic pri bolnikih, temveč se lahko uporablja tudi na drugih področjih, na primer za dostavo koristnih bakterij v korenine rastlin.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekObjavljen javni razpis za Zoisovo štipendijo v letu 2022/2023
Naslednji članekDo Zoisove štipendije letos tudi digitalno!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.