Enakost spolov vsem pomaga živeti dlje

male or female
Foto: Dainis Graveris iz Unsplash

The George Institute for Global Health je objavil novo raziskavo, ki se je ukvarjala s proučevanjem vplivov enakopravnosti spolov na kvaliteto življenja. Ugotovili so, da se z večjo enakopravnostjo zvišuje pričakovana življenjska doba obeh spolov.

Kaj so pokazali rezultati raziskave?

Raziskovalci so se osredotočali na analizo pričakovanje življenjske dobe za moške in ženske. Razlike med spoloma so preučevali znotraj štirih kategorij: gospodarska participacija in priložnostnost, izobrazba, zdravje in preživetje ter politično opolnomočenje.

Izmed naštetih kategorij je izstopala izobrazba, ki je pokazala, da je najbolj povezana z daljšo življenjsko dobo. Po drugi strani je šibko povezavo pokazala enakopravna zastopanost v politični sferi. To je odprlo vprašanje o tem, kako je spolna enakopravnost implementirana v svetovnih političnih sistemih. Ženskam v politiki namreč velik izziv predstavlja uravnoteževanje kariernega in zasebnega življenja ter soočenje z diskriminacijo.

Kaj nas ustavlja pri napredovanju proti enakopravnosti spolov?

World Economic Forum je v svojih zadnjih poročilih izpostavil, da dogodki globalne razsežnosti ustavljajo ta proces. Tako na primer epidemija koronavirusa, podnebna kriza, inflacija ter mednarodni konflikti zavirajo socioekonomski razvoj in izboljšanje življenjskih pogojev.

Caught these two lovely older ladies enjoying a drink and watching the life of Versailles pass them by. Classy old dames.
Foto: Jez Timms iz Unsplash

Ali so ženske že dovolj enakopravne?

V zadnjem času se vse več ljudi ne želi deklarirati za feministe. Njihovo stališče predstavlja tezo, da so ženske v moderni družbi (vsaj v zahodnem svetu) dobile vse, kar so zahtevale. Ali pa morda vse, kar potrebujejo. Če govorimo o prejetju določenih pravic, ki so jih prej izločale iz prostorov odločanja in bivanja, bi se lahko s to tezo še strinjali.

I attended my first Women’s March in January of 2018 and took this photo of the individual standing in front of me. I had never been a part of anything like the march, and it was really empowering to even be there among so many people with signs and hats and apparel to advocate for equality.
Foto: Elyssa Fahndrich iz Unsplash

A moramo kljub temu pomisliti na nekaj najbolj osnovnega: se vprašanja in zahteve feminizma skozi čas ne smejo spreminjati? Tako kot se spreminja družba, se tudi mi srečujemo z novimi konflikti, ki jih moramo reševati skozi okvire inkluzivnosti in spoštovanja do različnosti. V tem smislu lahko razumemo, da imajo različni biološki in družbeni spoli drugačno izkustvo enake okolice: je torej rešitev skovanje novega termina, ki bo presegal slovarsko definicijo enakopravnosti ženske moškemu ali preporod gibanja zatiranih in neslišanih?

»Mnogi dejavniki, ki določajo, kako dolgo boste živeli – kot so delovni in življenjski pogoji, izpostavljenost onesnaževanju, dostop do zdravstvenega varstva, izobrazba, dohodek in socialna podpora – so prepleteni z razlikami med spoloma po vsem svetu. Ko države napredujejo proti enakosti med spoloma in ko imajo ženske več priložnosti za popolno sodelovanje v političnem, gospodarskem in socialnem življenju, ima koristi celotna družba,« je izjavila Dr Cat Pinho-Gomes, raziskovalka na omenjenem inštitutu.

Prejšnji članekKako v resnici deluje serum resnice?
Naslednji članekRazpis pripravniških mest na področju vzgoje in izobraževanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.