ESA izstrelila ambiciozno misijo proti Soncu

Parker Solar Probe traveling to the sun. The purpose of the probe is to carefully analyze the Sun and its solar wind. Elements of this image are furnished by NASA. 3d rendering
Foto: Naeblys iz iStock

ESA in NASA skupaj v raziskovanje Sonca

Solar Orbiter je misija, ki jo vodi Evropska vesoljska agencija z močnim Nasinim sodelovanjem. Zagotovila bo prve poglede na Sončeve neraziskane polarne regije, kar bo dalo vpogled v način delovanja naše zvezde. Ne dolgo nazaj smo govorili o neverjetni fotografiji, ki so jo posneli z Daniel K. Inouye Solarnim teleskopom, na Havajih: Prve slike površine Sonca v največji ločljivosti do sedaj. Tokrat ga bomo preučevali od blizu.

Izstrelitev rakete Atlas, ki je v vesolje ponesla orbiter smo si lahko ogledali tudi v živo:

Atlas V launches Solar Orbiter

Preučevali bodo, kako intenzivno je sevanje in kakšne energijske delce izpušča sonce, ki jih sončni veter prenaša skozi Osončje. Kakšen je vpliv na naš domači planet in kako bi bolje razumeli in napovedali obdobja nevihtnega vesoljskega vremena. Sončne nevihte lahko na primer porušijo električna omrežja, motijo ​​zračni promet in telekomunikacije, ter ogrožajo na astronavte v vesolju.

»Kot ljudje smo že od nekdaj seznanjeni s pomenom Sonca za življenje na Zemlji. Ga opazovali, v detajle raziskovali, kako deluje in se naučili, da lahko zmoti naše vsakdanje življenje, če pridemo v strelno linijo močne sončne nevihte,« pravi Günther Hasinger, direktor znanosti ESA.
»Do konca naše misije s Solarnim orbiterjem bomo vedeli več o skriti sili, ki je odgovorna za spreminjanje Sončevega vedenja in njegovem vplivu na naš domači planet kot kdajkoli prej.«

»Solarni Orbiter bo naredil neverjetne stvari. V kombinaciji z drugimi nedavno predstavljenimi Nasinimi misijami za preučevanje Sonca, pridobivamo nova znanja o naši zvezdi brez primere,« je dejal Thomas Zurbuchen, z Nasinega oddelka za znanost na sedežu agencije v Washingtonu.

Vstopamo v novo obdobje heliofizike

Solarni orbiter se bo soočil s Soncem iz Merkurjeve orbite, približno 42 milijonov kilometrov od sončne površine. Najnovejša tehnologija termo zaščite bo zagotovila varnost znanstvenih instrumentov vesoljskih plovil, saj bo zaščitni ščitnik vzdržal temperature do 500 °C – do 13-krat večjo toploto, ki jo doživijo sateliti v Zemljini orbiti.

»Po približno dvajsetih letih od ustanovitve, šestih letih gradnje in več kot letu testiranja smo skupaj z našimi industrijskimi partnerji vzpostavili nove visokotemperaturne tehnologije in dokončali izziv gradnje vesoljskega plovila, ki se je pripravljeno soočiti s Soncem in preuči ga od blizu,«doda César García Marirrodriga, vodja projekta ESE, Solarni Orbiter.

Nove perspektive naše zvezde

Solarni orbiter bo potreboval nekaj manj kot dve leti, da doseže svojo začetno operativno orbito. Uporabil bo pomoč Zemljine in Venerine gravitacije za vstop v visoko eliptično orbito okoli Sonca. Vesoljsko plovilo se bo izstrelilo do ekliptične ravnine Osončja, ki je dom planetnih orbit, in zvišalo svoj nagib orbite, kar nam bo omogočilo nove poglede na neizmerjene polarne regije naše matične zvezde.

Sončevih polov ni mogoče videti z Zemlje in drugih vesoljskih plovil, vendar znanstveniki menijo, da so ključni za razumevanje Sončeve dejavnosti. V času načrtovane petletne misije bo Solarni orbiter dosegel naklon 17 ° nad in pod sončnim ekvatorjem. Predlagana razširjena misija bi lahko dosegla nagib do 33 °.

»Upravljanje vesoljskega plovila v neposredni bližini Sonca je velikanski izziv,« pravi Sylvain Lodiot, vodja ESA operacij vesoljskih plovil Solar Orbiter.

»Naša ekipa bo morala zagotoviti neprekinjeno in natančno usmerjanje toplotnih ščitov, ​​da se prepreči morebitna škoda zaradi sončnega sevanja in toplotnega toka. Hkrati bomo morali zagotoviti hiter in prožen odziv na zahteve znanstvenikov, da prilagodijo delovanje svojih instrumentov glede na najnovejša opažanja sončne površine.«

Solarni Orbiter bo uporabljal kombinacijo več daljinsko zaznavnih instrumentov za opazovanje turbulentne sončeve površine, Sončeve vroče zunanje atmosfere in sprememb sončnega vetra. Z daljinskim zaznavanjem bodo izvajale posnetke z visoko ločljivostjo sončeve atmosfere – korone – in sončnega diska. Instrumenti bodo merili sončni veter in sončno magnetno polje v bližini orbiterja.

»To bo zagotovilo vpogled brez primere v to, kako naša matična zvezda deluje v smislu 11-letnega cikla sončne aktivnosti in kako Sonce ustvarja in nadzoruje magnetni mehurček –heliosfero – v katerem naš planet prebiva.«

Orbiter bo sodeloval z Nasino solarno sondo Parker

Sončni orbiter bo eden od dveh komplementarnih vesoljskih plovil, ki preučuje Sonce v neposredni bližini: pridružil se bo Nasini solarni sondi Parker, ki se že ukvarja s svojim poslanstvom.

Solarni Orbiter in sonda Parker sta bila zasnovana in postavljena v edinstveno pozicijo, da bi dosegla svoje različne, vendar dopolnjujoče cilje. Parkerjeva solarna sonda se »dotakne« naše zvezde na veliko bližjih razdaljah kot Solarni Orbiter, da bi preučila, kako nastaja sončni veter. Vendar Parker nima kamer, ki bi gledale direktno v Sonce. Solarni orbiter bo letel na idealni razdalji, da bi dosegel celovito perspektivo naše zvezde, vključno z oddaljenimi slikami in meritvami in prvič si bo ogledal Sončeve polarne regije.

Parker
Solarna sonda Parker Vir: NASA

Poleg doseganja lastnih znanstvenih ciljev bo Solar Orbiter zagotovil kontekstualne informacije za izboljšanje razumevanja meritev Parkerjeve sončne sonde. S sodelovanjem na ta način bosta obe vesoljski plovili zbirali komplementarne nabore podatkov, ki bodo omogočili pridobiti več podatkov iz obeh misij, kot bi jih lahko samo ena.

»Sončni orbiter je najnovejši dodatek k Nasinemu opazovalnemu sistemu Heliophysics System Observatory, ki se je pridružil Parkerjevi sončni sondi v izredni pustolovščini za odkritje največjih skrivnosti Sonca in njegovega razširjenega ozračja,« pravi Holly Gilbert, znanstvenica projekta NASA Solar Orbiter. »Zmogljiva kombinacija teh dveh misij in njun navdušujoč tehnološki napredek bosta spodbudila naše razumevanje do novih višin.«

Sončni orbiter naj bi gradil na zapuščini misij, kot sta skupni ESA / NASA Ulysses in Solar in Heliophysics Observatory (SOHO). To bi nam omogočilo najbolj napreden vpogled na našo zvezdo in njen vpliv na Zemljo.

O Solarnem orbiterju

Solar Orbiter je misija, ki jo vodi ESA, z močnim sodelovanjem NASA. Glavni izvajalec je Airbus Defense and Space v Stevenageju v Veliki Britaniji. Solar Orbiter je prva misija srednje klase, ki se izvaja v programu Cosmic Vision 2015-25, trenutnem ciklu načrtovanja vesoljskih misij ESA.

Building_Solar_Orbiter_pillars
Sestavljanje Solarnega orbiterja. Vir: ESA

Za več informacij pa si lahko preneseš PDF zgibanko z zanimivimi informacijami.

VIRESA
Prejšnji članekReci »ljubim te« prek Viberja!
Naslednji članekHumanistika – raziskovanje in skrb za našo identiteto in dediščino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.