Humanistika – raziskovanje in skrb za našo identiteto in dediščino

Fakulteta za humanistične študije letos praznuje 20. obletnico in je torej še vedno mlada in zagnana; prepoznavni smo po odprtem, neposrednem in odkritem odnosu med študenti in učitelji, naše študijske skupine so majhne, kar študentom omogoča boljši razvoj lastnih interesov, omogočamo jim redno sodelovanje v okviru projektnega dela in več študijske prakse. Fakulteta se je v prostoru uveljavila kot pomemben generator znanja, ki okolje bogati s humanističnimi vsebinami, znanjem in dogodki.

Katere programe izvajamo?

Arheologija, Fakulteta za humanistične študije, KoperČe govorimo o humanističnih programih, arheologiji, antropologiji, kulturni dediščini, zgodovini, so to programi, ki raziskujejo preteklost, zato da lahko razumemo in se odzivamo na sedanjost in se bolje pripravimo na prihodnost. Geografija raziskuje planet in seveda tudi zelo aktualne okoljske spremembe. Komuniciranje in mediji spoznavajo hitre in zanimive spremembe družbe. Jezikoslovni programi italijanistika, angleški jezik, francoski jezik, slovenski jezik nudijo študentom poglobljena in dodatna znanja teh jezikov. Prav tako lahko na novo usvojijo kitajski, ruski, španski in furlanski jezik.

Nudimo tudi dvopredmetne kombinacije programov in dobro mero izbirnosti, kar omogoča sodobno interdisciplinarno povezovanje znanj v skladu z interesi posameznega študenta.

Kako dokazati uporabnost in potrebo po teh vedah?

Naše znanosti sodijo med najstarejše, kar jih je človek razvil in obstajajo že več tisočletij, kar kaže, da jih človek in družba potrebujeta in cenita. Humanistične vede so tako kot naravoslovne temeljna raziskovalna področja, v družbi morajo biti enakovredno zastopana in jih moramo stalno razvijati. Brez raziskovanja in poznavanja družbe, kulture, zgodovine, dediščine, okoljskih procesov in sprememb, bi izgubili svojo identiteto, ne bi poznali svojih potencialov, razumeli današnje družbe in ne bi znali odgovoriti na temeljna vprašanja – kdo smo in zakaj, kakšna je naša vloga pri oblikovanju temeljev za prihodnost.

Predavanja na fakulteti za humanistične študije v KopruFakulteta pridobiva številne projekte na področjih humanistike in družboslovja, v katere vključujemo tudi študente. Omeniti velja projekte Po kreativni poti do praktičnega znanja, kjer študenti sodelujejo s podjetniki, zavodi, društvi in tako stopijo v neposreden stik z morebitnimi delodajalci. V zadnjih letih smo tako raziskovalni življenje ribičev, mitologijo Krasa, srednjeveške napise, preučevali vplive podnebnih sprememb na vodne vire, oblikovali vsebine in delavnice za obiskovalce Arheološkega parka Simonov zaliv, s Parkom Škocjanske jame smo raziskovali prehrano, zdravilne rastline, lipicance in še kaj …

Zaposljivost diplomantov je v sodobnem času enako problematična skoraj za vse diplomante, potrebe na trgu se hitro spreminjajo in pomembno je, da naše študente naučimo samostojnosti, skupinskega in projektnega dela, jih opremimo s praktičnimi izkušnjami in povežemo z morebitnimi delodajalci. Z večino študentov ohranjamo stik in analize kažejo visok odstotek zaposljivosti v različnih oblikah in okoljih. Naši diplomanti so zaposleni v arhivih, muzejih, občinskih upravah, zavodih, konzulatih, tudi šolah, mnogi stopijo na pot samostojnega podjetništva, po nekaj letih delovnih izkušenj pa se marsikdo odloči za nadaljevanje raziskovalnega dela na doktorskem študiju.

1 komentar

  1. Čista laž!!!! Od vseh, ki smo diplomirali na tej fakulteti, se skoraj nobeden ni uspel zaposliti na svojem področju. Jaz si lahko s svojo diplomo iz antropologije samo zbrišem rit.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.