Moderatorji komentarjev na YouTubu prisiljeni podpisati klavzulo o ogroženem duševnem zdravju

Moderatorji katerekoli vsebine na spletu imajo težko službo. Splet je poln nasilnih, grozečih in neprimernih komentarjev. Ljudje svoje frustracije znesejo nad neznanci, pri tem pa pozabljamo, da komentarje nekdo bere in jih po potrebi tudi odstranjuje.

Moderatorji komentarjev na YouTubu so s strani svoje zaposlovalne agencije Accenture prejeli pogodbe, v katerih je zapisano, da se zavedajo nevarnosti dela. Posledice vključujejo ogroženo duševno zdravje in celo možnost razvoja posttravmatskega stresnega sindroma.

Accenture je profesionalna agencija, ki nudi storitve nadzora komentarjev različnim podjetjem, najbolj izstopata Facebook in YouTube. Moderatorji morajo odstraniti neprimerne komentarje, pri tem pa so seveda priče prav grozljivim in motenim vsebinam.

Agencija krivdo za slabo duševno zdravje vali na zaposlene, pri tem pa jim ne nudi profesionalne zdravniške pomoči. V preteklosti je odmeval že podoben škandal z moderatorji komentarjev na Facebooku, zaradi česar so začeli zaposlenim nuditi psihološko pomoč.

Situacija je bila tako naporna, da je en moderator celo priznal, da spi s pištolo pod vzglavnikom. Agencija je izjavila, da zaposleni niso prisiljeni podpisati klavzule, medtem ko delavci pravijo, da jim grozijo z odpustitvijo.

Google je naredil večji korak v zmanjšanju negativnih vplivov na delavce, saj je omejil delo na 4 ure na dan. Kljub temu pa to ni dovolj in podjetja bi morala storiti še veliko več. Glede na to, da govorimo o tehnoloških velikanih, si gotovo lahko privoščijo profesionalno pomoč zaposlenim.

Urednica revije Študent

VIRThe Guardian
Prejšnji članekHumanistika – raziskovanje in skrb za našo identiteto in dediščino
Naslednji članekDisney prireja risanki Bambi in Ostržek
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.