ESA zaznala občutno zmanjšanje emisij nad Italijo

Zadnjič smo že poročali, kako se nebo čisti nad Kitajsko, ki je zaradi Koronavirusa zaustavila večino svoje industrije, transporta, javnega prevoza in življenja nasploh. V Evropi je trenutno najbolj na udaru Italija, ki je tudi postavila celotno državo v karanteno. Zaradi teh dramatičnih ukrepov, se tudi nad Italijo zmanjšuje onesnaženje.

To prikazuje nov video, ki ga je pripravila Evropska vesoljska agencija (ESA), z uporabo podatkov, ki jih je zbral satelit agencije, Copernicus Sentinel-5P. To vesoljsko plovilo spremlja stopnjo onesnaževanja v ozračju. Satelit je v Italiji v prvih dveh mesecih leta 2020 opazil močno zmanjšanje emisij dušikovega dioksida.

Coronavirus: nitrogen dioxide emissions drop over Italy

»Čeprav se podatki zaradi oblačnosti in spremenljivega vremena lahko rahlo razlikujejo, smo prepričani, da zmanjšanje emisij, ki smo jih opazili, sovpada z zaprtjem industrije in prometa v Italiji,«  je Claus Zehner, vodja misij ESA, dejal v izjavi.

Italija je zabeležila največje število potrjenih primerov COVID-19 v kateri koli državi, razen na Kitajskem, odkar se je pandemija začela. Primeri so večinoma prevladovali v severni Italiji, zato so z ukrepi začeli najprej tu. Sedaj so razširjeni po celotni državi.

Ker se ljudje pretežno zadržujejo doma, so emisije dušikovega dioksida v Italiji, predvsem na severnem območju države, upadle. Copernicus Sentinel-5P med drugim izvaja tudi meritve ozona, žveplovega dioksida, ogljikovega monoksida in metana. Vsi ti plini lahko vplivajo na zdravje ljudi in podnebje, zato jih ESA tudi nadzoruje.

Trenutno pa je širjenje COVID-19 veliko bolj zaskrbljujoče, zmanjšanje emisij pa nakazuje, da ljudje sprejemajo ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti sebe in drugih.

VIRESA
Prejšnji članekCOVID-19: Ali sem res čisto nemočen?
Naslednji članekNov ukrep vlade: od jutri naprej zaprti tudi dijaški in študentski domovi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.