Izvori covida-19: znanstveniki preučujejo dokaze o izvoru virusa

Novi koronavirus je danes vseprisoten, a kljub temu gre za bolezen, ki je stara komaj leto in pol. Iskanje njegovega začetka sega v leto 2020, ko se je naloge lotila raziskovalna skupina Svetovne zdravstvene organizacije. Vprašanja o zaključkih tega iskanja so sprožila težek politični spor. Nekateri raziskovalci, ki so želeli odkriti izvor virusa, so bili obtoženi zarote in prikrivanja – brez dokazov. 

Kje se je vse začelo?

21 raziskovalcev je objavilo povzetek odkritja znanstvenih dokazov o začetkih pandemije, piše BBC. Vsi si želijo razumeti, kako se je virus iz netopirjev prenesel na človeka. »Ni res, da ne vemo, od kje izvira – preprosto ne vemo, kako se je prenesel na ljudi,« pravi virolog prof. David Robertson iz Univerze v Glasgowu. 

Splošno sprejeto je, da je prednik virusa izvirno krožil med divjimi netopirji, in to povsem nenevarno. Ključnega pomena je odkriti, kako, kdaj in kje se je prvič prenesel na človeka, da lahko preprečimo podobne prihodnje epidemije. Ne obstaja trden dokaz, ki bi pojasnil, kako se je vse začelo. Morda ga niti nikoli ne bomo poznali. Znanstveniki, ki so napisali poročilo, želijo pojasniti, katere dokaze imamo in kaj ti pomenijo. 

Mikroskop

Podobnost z drugimi koronavirusi

Zaenkrat so objavili izsledke, ki jih še niso pregledali in ocenili drugi strokovnjaki. Njihov ključni zaključek je, da so biološke lastnosti virusa podobne virusom, ki so bili najdeni v naravi – v netopirjih. Epidemija je zelo podobna pojavu prvega Sars virusa leta 2003. Leta 2017 so odkrili prednika Sars virusa v skupini netopirjev na južnem delu Kitajske. 

Izbruh bolezni je bil izsleden in povezan z divjo živaljo – skrivnost je bila razkrita. »Edina razlika s covid-19 je, da tokrat nismo našli vmesne vrste,« pravi prof. Robertson. »Toda povezava med virusom netopirjev in močna asociacija s trgi, kjer prodajajo žive živali, obstajata.« Natlačeni, nehigienski trgi z živimi živalmi predstavljajo idealno točko za prenos novih bolezni, se strinjajo številni znanstveniki. V preteklih 18 mesecih je bilo odkrito, da je bilo skoraj 50 000 živali – 38 različnih vrst – prodanih na tržnicah v Wuhanu. 

Znanstveniki pravijo, da je najbolj verjeten scenarij za izvor covid-19 naraven prenos bolezni, verjetno povezan s tržnico živali. Ekipa Svetovne zdravstvene organizacije je prišla do podobnih zaključkov. Njihovo neupoštevanje možnosti, da je virus lahko ponesreči ušel iz laboratorija, je razburilo nekaj znanstvenikov. Govorimo o virološkem laboratoriju v Wuhanu, ki je že več kot desetletje preučeval koronaviruse v netopirjih. 

Cesta tržnice na Kitajskem, na kateri hodijo ljudje

Teorija o laboratorijskem izbruhu

Avtorji študije trdijo, da ti virusi niso bili, niti ne morejo biti, prirejeni, da bi postali novi koronavirus. Nekateri znanstveniki tega ne želijo sprejeti. Prof. David Relman iz ameriškega Stanforda pravi, da to novo poročilo »načrtno zbira vse možne informacije, ki podpirajo popolnoma dobro hipotezo – naraven prenos – vendar ni uravnoteženo in objektivno.« 

Prof. Relman je eden izmed avtorjev pisma, ki je bilo naslovljeno priznani znanstveni reviji Science. V njem so znanstveniki postavili pod vprašaj poročilo SZO in prosili za bolj podrobno raziskavo hipoteze o laboratoriju. Znanstveniki sicer pogosto debatirajo, kar je del znanstvenega procesa. Debata o laboratorijski nesreči in naravnem prenosu pa se je premaknila izven meja znanstvenih nestrinjanj. 

Februarja lani je bil voditelj preiskave SZO Peter Daszak obtožen utišanja kakršne koli debate o možnosti laboratorijskega izbruha. Mnogi niso zaupali informacijam, ki jih je kitajska vlada prepustila raziskovalni ekipi. Več kot leto kasneje je ameriški predsednik Joe Biden naročil preiskavo o izvoru covida-19 lastni obveščevalski agenciji. Znanstveniki, ki so javno ovrgli teorijo o laboratorijskem izbruhu, so se takrat znašli pod napadom kritik, predvsem na družbenih omrežjih. 

Tabla z nasveti o koronavirusu

Naravni prenos ali laboratorji izbruh?

Neimenovan znanstvenik, ki je bil deležen teh kritik pravi, da je dokaz od začetka kazal na naravni prenos. Razmišljal je celo o menjavi službe, saj so bila nadlegovanja tako intenzivna. Kljub debatam o izvoru virusa novi dokazi o laboratorijski napaki niso bili odkriti. Skoraj vsi znanstveniki se strinjajo, da je rešitev v intenzivnem iskanju za izvorom novega koronavirusa. 

»Trenutno ne potrebujemo znanstvenikov, ki vztrajajo pri svoji najljubši razlagi,« pravi prof Relman. »Novi koronavirus ni bil odkrit v naravnem živalskem gostitelju. Umirimo se in zahtevajmo temeljito preiskavo.« Prof Stuart Neil iz King’s College London, soavtor nove raziskave, poudarja, da zahteve ne bodo nujno vodile k zaključkom, ki jih vsi iščejo.  

»Potrebno bo sodelovanje kitajskih oblasti,« pravi. »Morajo biti precej bolj odkriti glede tega, kar vedo o začetkih epidemije v Wuhanu na koncu leta 2019. Zgolj to bo razkrilo, kako je virus prišel v Wuhan in kje je bil pred tem. To je druga večja netopirska koronavirusna zoonoza na Kitajskem v 20 letih in če tega ne razčistimo, se bo ponovila.«

Urednica revije Študent

Prejšnji članekTelefon v vetru nam pomaga žalovati
Naslednji članekOsebna asistentka, ki vas nikoli ne bo pustila na cedilu
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.