Telefon v vetru nam pomaga žalovati

Telefon v vetru avtorice Laure Imai Messina je zgodba o posledicah uničujočega cunamija na Japonskem. V katastrofi svojo mati in hči izgubi tudi Yui, ki mora tako začeti popolnoma novo življenje. Ko sliši za zapuščeno telefonsko govorilnico, kjer bi se lahko poslovila od svojih bližnjih, se odloči za potovanje do nje. Telefon v vetru je zgodba o žalovanju, izgubi, novemu upanju in smislu življenja.

Posledice katastrofe, ki uniči mnogo življenj

Uničujoč cunami na Japonskem uniči življenja mnogim ljudem, ko zaradi dogodka umre več kot petnajst tisoč ljudi. Sledimo zgodbi tistim, ki so preživeli, a v katastrofi izgubili svoje bližnje. Yui je radio voditeljica, ki je izgubila triletno hčerko in svojo mamo. Utrujena zaradi žalosti se odpravi na romanje do telefonske govorilnice na koncu sveta (kakor se glasi tudi angleški naslov). Tam spozna Takeshija, ki je v nesreči izgubil tudi mati svoje hčerke. In zgodba se giba prav okoli njiju, Takeshija in Yui. Njuno zgodbo pa čudovito zapolnijo tudi sekundarni liki, brez katerih cilj zgodbe ne bi bil dosežen.

Na vetrovnem griču Ocuči na Japonskem je vrt s pogledom na morje, kjer stoji zapuščena telefonska govorilnica. Ljudje že leta potujejo tja, da bi spregovorili v slušalko in prenesli svoja sporočila ljubljenim, ki so jih izgubili. Ko Yui v cunamiju izgubi mater in hčer, se ji podre svet. Nekega dne sliši za ta poseben kraj, kjer stoji telefonska govorilnica s črnim telefonom z okroglo številčnico. Odloči se, da bo tudi sama odšla na pot. Na svojem popotovanju spozna Takeshija, nesrečnega vdovca, čigar lastna hči je po izgubi matere nehala govoriti. Kar se bo zgodilo v nadaljevanju, vam bo ogrelo srce, tudi če se bo na začetku zdelo, da je zdrobljeno na koščke … Bo Yui uspelo ponovno najti samo sebe? Se bo lahko sprijaznila z dogodki, ki so se zgodili, in znova zaživela? Bo sploh lahko še kdaj srečna?

Zgodba o žalovanju, ki je mnogo več

Telefon v vetru se na prvi pogled zdi le kot zgodba o žalovanju in iskanju novega smisla v življenju, a je več kot to. Pove nam, da moramo lepe trenutke najti v preprostih stvareh. Vsakdanja dejanja lahko osebi pomenijo veliko več kot si lahko zamislimo. Messina to predstavi fantastično. Tragedijo nam ponudi na pladnju, a s prečudovitim in poetičnim nadaljevanjem zgodbe, zavije v smer resničnega spopadanja z izgubo. Bolj kot se nam zdi začetni dogodek daleč, bližje smo pristnemu odnosu, ki bi ga morali imeti do soljudi. Oba lika, ki jima najbolj sledimo, sta lahko učbeniški osebi, ki trpita.

Telefon v vetru: Laura Imai Messina, založba Vida, 256 strani.

V njunem življenju ni več smeha, veselja in radosti. Poznata le obup, brezvoljnost in jok, ki so postali njuna rutina. Šele, ko zaslutita majhno možnost slovesa od svojih ljubljenih, se njuni zgodbi in misli premakneta korak naprej. Da sledimo njuni skupni zgodbi, ki ju dopolnjuje odnos družbe do potrtih oseb, je prijetno potovanje.

Vse ne rabi imeti pompoznih trenutkov, ki se nam zdijo kot iz filma. Včasih rabimo malenkosti, ki nas korak za korakom ponovno postavijo na pravo smer. Avtorica likoma pusti, da razjasnita svoja čustva in nam tako dasta vedeti kako težko jima je. Telefon v vetru bo za marsikoga dokaj nenavadna zgodba o izgubi, a za mnoge je lahko prav ta zgodba nauk za življenje brez ljubljenih. Najti jih moramo v vsakdanjih rečeh in takrat ugotovimo to, da nas pravzaprav niso nikoli zapustili. Še vedno so tu. Tako kot bo ta zgodba še dolgo po odloženi knjig, še vedno v našem spominu.

Recenzijo nam je omogočila založba Vida

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZakaj so v Evropi tako hude poplave?
Naslednji članekIzvori covida-19: znanstveniki preučujejo dokaze o izvoru virusa

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.