Japonski »modri zmaj« je zgodovinsko odkritje, ki je zamajalo obstoječa prepričanja

Mozazver, ki je ustrahoval oceane preteklosti
Mozazver, ki je ustrahoval oceane preteklosti

Mozazavri še danes veljajo za strah in trepet oceanov, čeprav jih ni več med nami – vsaj tako pravijo. Velikansko morsko bitje, ki je ustrahovalo oceane preteklosti, se vsake toliko znajde na radarju paleontologov. Tako so na Japonskem našli mozazavra, ki je pacifiški ocean ustrahoval pred 72 milijoni let. Znanstveniki so ga opisali kot nekaj, česar še niso videli. Kako je najdba na glavo postavila vse, kar so vedeli o teh morskih bitjih?

Mozazavra so našli na jugu Japonske

Mozazaver je bil poimenovan po kraju, kjer so izkopali njegove ostanke. To je bila prefektura Wakayama, ki se nahaja na jugu Japonske. Tako raziskovalci mozazavra kličejo kar Wakayama Soryju, kar v grobem prevodu pomeni »modri zmaj«. Zmaje pogosto povezujemo z zrakom in letenjem, a se ta bitja v japonski mitologiji znajdejo v vodah. »Na Kitajskem zmaji grmijo in živijo na nebu. V japonski mitologiji so postali vodni,« pravi Takuya Konishi, profesor na Univerzi Cincinnati in eden od avtorjev študije, ki je raziskala najdbo.

Pregled fosila mozazavra, ki je bil najden
Pregled fosila mozazavra, ki je bil najden Foto: on uc

Ostanki so bili najdeni že leta 2006 ob reki Aridagawa v Wakayami, ki je nanje naletel soavtor Akihiro Misaki. Kot je potrdil Konishi, gre za najbolj popolno okostje mozazavra, kar so jih kdaj našli na Japonskem ali v severozahodnem Pacifiku. »V tem primeru je šlo za skoraj celoten primerek, kar je bilo osupljivo,« je dejal Konishi.

Čeprav je Konishi svojo kariero posvetil raziskovanju morskih plazilcev, ga je ta najdba presenetila. »Mislil sem, da jih že dobro poznam,« je dejal Konishi in dodal, da je »takoj vedel, da je nekaj, česar še nikoli ni videl.« Japonski primerek ima namreč edinstvene značilnosti, ki kljubujejo preprosti klasifikaciji, če uporabimo Konishijeve besede. Zakaj se ta mozazaver tako razlikuje od ostalih, ki smo jih našli v preteklosti?

Mozazaver, kot ga še nismo našli

Njegove zadnje plavuti so daljše od sprednjih. Te ogromne plavuti so celo daljše od njegove krokodilske glave, ki je edinstvena med mozazavri. Izjemno dolge zadnje plavuti bi mu lahko pomagale pri plavanju skupaj z njegovim dolgim ​​repom in plavutmi. In za razliko od drugih mozazavrov ali velikih izumrlih morskih plazilcev je imel hrbtno plavut, kot jo imajo morski psi, ki bi mu pomagala hitro in natančno obračanje v vodi.

Mozazaver, ki so ga našli na Japonskem
Mozazaver, ki so ga našli na Japonskem Foto: on uc

Mozazavri so bili vrhunski plenilci v prazgodovinskih oceanih od pred približno 100 milijoni let do pred 66 milijoni let. Bili so sodobniki tiranozavra reksa in drugih dinozavrov iz pozne krede, ki so vladali Zemlji. Mozazavri so bili žrtve istega množičnega izumrtja, ki je pomorilo skoraj vse dinozavre, ko je asteroid zadel območje v današnjem Mehiškem zalivu.

Raziskovalci so primerek uvrstili v poddružino Mosasaurinae in ga poimenovali Megapterygius wakayamaensis, da bi prepoznali, kje je bil najden. Megapterygius pomeni »velik krilat«, kar je v skladu z ogromnimi plavutmi mosasavra. Konishi je dejal, da so te velike plavuti v obliki vesla morda uporabljali za premikanje. Toda ta vrsta plavanja bi bila izjemna samo med mozazavri, ampak med skoraj vsemi drugimi živalmi. Raziskovalci domnevajo, da so velike sprednje plavuti morda pomagale pri hitrem manevriranju, medtem ko so velike zadnje plavuti morda zagotavljale nagib za potapljanje ali površje. In verjetno bi njegov rep, tako kot drugi mozazavri, ustvaril močan in hiter pospešek, ko je lovil ribe.

»Ni sodobnega primerka, ki bi imel takšno morfologijo telesa – od rib do pingvinov do morskih želv,« je navdušeno dejal soavtor. »Nihče nima štirih velikih plavuti, ki jih uporablja v povezavi z repno plavutjo,« je pojasnil.

»Ta najdba je odprla pločevinko črvov, ki izziva naše razumevanje plavanja mozazavrov,« je dejal Konishi.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRUniversity of Cincinnati
Prejšnji članekPrihaja višanje davkov: Premier napovedal, kako bo vlada zagotovila usklajevanje socialnih transferjev
Naslednji članekOsebnostni test: spadaš med analitike, diplomate, čuteče ali raziskovalce?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.