Prihaja višanje davkov: Premier napovedal, kako bo vlada zagotovila usklajevanje socialnih transferjev

Predsednik vlade dr. Robert Golob
Predsednik vlade dr. Robert Golob Foto: slika zaslona on rtv

Če ni bilo jasno že prej, je nekoliko bolj razjasnjeno zdaj. Premier je opravil pogovor za RTV Slovenija, kjer je spregovoril o širokem naboru tem, med katerimi je bila tudi 100-odstotna uskladitev socialnih transferjev v letu 2024. Slednja debata se je razvnela po avgustovskih poplavah, ko se je govorilo, da se uskladitev ne bo zgodila. Čas prevrtimo naprej in premier je povedal, od kod bo država zagotovila ta sredstva.

Uskladitev socialnih transferjev v naslednjem letu

S preskokom zadeve o ugibanju usklajevanja socialnih transferjev, 70-odstotne in 100-odstotne uskladitve, skočimo v zaključek novembra. »Dobre novice iz državnega zbora,« je takrat na svojem Facebook profilu zapisal minister za delo Luka Mesec. Pojasnil je, da je bilo glasovanje po tistem neslavnem zapletu z glasovanjem o uskladitvi socialnih transferov v naslednjem letu, ponovljeno. »SDS in NSi sta sejo obstruirali. Koalicija Levica, SD in Svoboda pa je soglasno, z vsemi 53 glasovi svojih poslancev, izglasovala, da se socialni transferi v letu 2024 uskladijo 100 % z inflacijo,« je zapisal dobro novico za državljane.

Državni zbor potrdil uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024
Državni zbor potrdil uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024 Foto: Državni zbor/Matija Sušnik on dz

Usklajevanje socialnih transferjev oziroma ugibanja o tem, ali se bo to zgodilo, so bila neskončna. Nenazadnje bi to več kot vidno vplivalo tudi na študente in dijake, saj bi pomenilo manjše štipendije in marsikaj drugega. No, zdaj vemo, da bo uskladitev 100-odstotna.

Kje bo vlada črpala sredstva za uskladitev socialnih transferjev?

Seveda so se hitro pojavila ugibanja, kje bo Slovenija dobila sredstva za uskladitev. Zdaj je očitno jasno, saj je o tem na hitro spregovoril predsednik vlade dr. Robert Golob. Govora je bila seveda o neslavnem glasovanju, kamor je navezal tudi vir sredstev za uskladitev.

Višji davek na tobačne izdelke, alkohol in sladke pijače?

Višji davki na alkohol, tobačne izdelke in sladke pijače?
Višji davki na alkohol, tobačne izdelke in sladke pijače? Foto: Delpixart iz iStock

»Ko je bilo dva dni pozneje ponovljeno glasovanje, sva s finančnim ministrom nekako razumela, da imava še dva dni več, da najdemo denar, s katerim nadomestimo ta izpad, če kot koalicija enotno podpremo usklajevanje. Potrudila sva se, denar sva zagotovila,« je pojasnil premier. Dodal je, da je bilo zato mogoče, da so koaliciji dali enoten signal, da lahko podprejo 100-odstotno usklajevanje. Kako? »Ker bomo ta sredstva zagotovili skozi davek na tobačne izdelke, sladke pijače in alkohol,« je pojasnil premier Golob.

»Rezultat tega, da je bil proračun potrjen, je, da je usklajevanje 100-odstotno. Do tega rezultata smo prišli zato, ker sem se, tudi ko sem bil na bolniškem dopustu, skupaj s finančnim ministrom potrudil in našel dodatne vire za to, da bomo lahko ta denar zagotovili, in to je vse, kar imam za povedati,« je še dodatno pojasnil situacijo ob glasovanju in sprejetju proračuna.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek“Sprejel sem svojo lekcijo,” pravi Robert Golob o svojih napakah
Naslednji članekJaponski »modri zmaj« je zgodovinsko odkritje, ki je zamajalo obstoječa prepričanja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.