“Sprejel sem svojo lekcijo,” pravi Robert Golob o svojih napakah

Robert Golob v pogovoru s Tanjo Gobec
Robert Golob v pogovoru s Tanjo Gobec Foto: slika zaslona on rtv

Predsednik vlade RS dr. Robert Golob je v intervjuju za RTV odgovarjal na vprašanja novinarke Tanje Gobec. Tematike so bile obširne, vse od evropske pomoči Ukrajini, dogajanju na ministrskih stolčkih in znotraj stranke Gibanja svobode pa do njegovega razmišljanja o odstopu in napakah, ki jih je storila vlada.

Golob, menedžer na klopi predsednikov vlade

»Dobra lastnost uspešnih menedžerjev je, da se znamo učiti, in marsikaj sem se naučil v tem letu in pol,« je odgovoril na prvo vprašanje o dejstvu, da gre za prvega menedžerja v politiki.

»Verjamem, da bo tudi zaradi tega v prihodnje boljše in tudi zame preprosteje. Za učenje iz lastnih napak je potrebno nekaj šole, ampak priznavanje napak je ena od tistih lastnosti, ki bi jo morali naučiti naše otroke. Zakaj? Ker takrat, ko človek prizna napako, lahko tudi raste in v to res verjamem. Skrivanje napak se ne obnese. Priznati in se popraviti je moj življenjski moto,« je pojasnil ozadje napak oziroma sprejemanje odgovornosti za slednje.

Predsednik vlade RS dr. Robert Golob
Predsednik vlade RS dr. Robert Golob Foto: on gov

170-milijonski interventni zakon je bil v določenih primerih napaka

O napakah je spregovoril v zadevi zdravstvene zakonodaje. Na vprašanje novinarke Gobec o 170 milijonih evrov pri prvem interventnem in neuspeli obljubi, da se bodo skrajšale čakalne vrste, je odgovoril: »V enem delu se je pokazalo, da je bila v tem letu dni narejena marsikatera napaka. Tega nismo skrivali, to sem tudi povedal ob zamenjavi. Pa vendar je zelo pomembno, da se zavedamo, da je marsikdo v preteklosti verjel, da je glavna težava zdravstva premalo sredstev.«

Kot pojasnjuje, napak ne bodo ponavljali, saj se iz njih učijo: »Po letu dni se je izkazalo, da so bile nekatere stvari odpravljene, in smo se iz tega ogromno naučili, katerih napak v drugem poskusu, ki že poteka, poudarjam, že poteka, ne ponavljamo in čemu posvetimo pozornost.«

Premier o kozmičnem dežu in Tini Gaber

O napakah je bilo govora sicer tudi pri zadevi glasovanje vlade o 70-odstotnem usklajevanju. Tam je potrdil, da je šlo za tehnično napako, ki se je je v družbenem okolišu prijel vzdevek »kozmični dež«, ki naj bi zakrivil celotno situacijo. Pri tem je pojasnil, kako bo država dobila sredstva, s katerimi bo izpolnila 100-odstotno uskaditev socialnih transferjev. »Potrudila sva se, denar sva zagotovila in zato je bilo mogoče, da smo tudi koaliciji dali enoten signal, da lahko podpremo 100-odstotno usklajevanje socialnih transferjev, ker bomo ta sredstva zagotovili skozi davek na tobačne izdelke, sladke pijače in alkohol,« je povedal.

Za konec pa je pojasnil, da je tudi sam slišal veliko o govoricah, da naj bi razmišljal o odstopu in menjavi za drugega mandatarja. »Tudi to so govorice, o katerih sem veliko slišal in jih bom znova v celoti zavrnil. O odstopu nisem nikoli razmišljal. Še več, bolj ko se o tem govori, bolj sem motiviran, da nadaljujem svoje delo,« je pojasnil in želel zaključiti pogovor, a se je ta končal z omembo Tine Gaber.

»Ker ste že omenili mojo partnerico, bom povedal, da je Tina Gaber izjemno srčna oseba, in tisti, ki jo poznajo, vedo, da se je vse življenje borila za ranljive skupine. S tega vidika je marsikdaj navdih, da tudi sam poskrbim za to, da ranljive skupine dobijo prednost,« se je zaključil njegov pogovor za RTV.

Preberi tudi: Žan Mahnič zahteva deportacijo državljanov iz tretjih držav iz Slovenije.

Žan Mahnič zahteva, da se »državljane tretjih držav« nemudoma deportira iz Slovenije

Urednik portala Student.si

VIRRTV SLO
Prejšnji članekOcena filma: Pusti svet za sabo (Leave the World Behind)
Naslednji članekPrihaja višanje davkov: Premier napovedal, kako bo vlada zagotovila usklajevanje socialnih transferjev

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.