Odlična novica za državljane iz Državnega zbora!

Državni zbor potrdil uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024
Državni zbor potrdil uskladitev socialnih transferjev z inflacijo v letu 2024 Foto: Državni zbor/Matija Sušnik on dz

Marsikoga je upravičeno skrbelo, kaj se bo zgodilo v letu 2024 – ali se bodo socialni transferji uskladili z inflacijo ali ne? No, zdaj je jasno. Usklajevanje socialnih transferjev bo! Odlična novica iz državnega zbora, pri katerem ne gre pozabiti, da so se ugibanja pojavila prav tam. Kaj se dogaja s socialnimi transferji ob prehodu leta?

Uskladitev socialnih transferjev v letu 2024 bo 100-odstotna

»Dobre novice iz državnega zbora,« je na svojem FB profilu zapisal minister za delo Luka Mesec. Pojasnil je, da je bilo glasovanje po sredinem zapletu z glasovanjem o uskladitvi socialnih transferov v naslednjem letu, ponovljeno. »SDS in NSi sta sejo obstruirali. Koalicija Levica, SD in Svoboda pa je soglasno, z vsemi 53 glasovi svojih poslancev, izglasovala, da se socialni transferi v letu 2024 uskladijo 100 % z inflacijo,« je zapisal dobro novico za državljane.

 

Zaradi poplav do težav pri uskladitvi transferjev

Dolgo je kazalo, da se zaradi manjka finančnih sredstev, ki jih je država namenila za sanacijo in obnovo po poplavah, obeta težava pri usklajevanju socialnih transferjev z inflacijo.

Tu bi veliko krizo začutili tudi študenti, o čemur smo pisali v prispevku, da je na vlado pritisnil tudi Inštitut 8. marec s svojim pozivom. »Opozarjamo, da odločitev vlade, da zareže v socialne prejemke, zadeva tudi dijake. Konkretno dijak, ki je kot prejemnik državne štipendije umeščen v najnižji razred, trenutno prejema 129,44 evra državne štipendije. Ob napovedanih socialnih rezih bo njegova štipendija vsak mesec nižja za 9,45 evra.« Podali so tudi primer, ki zadeva študente: »Študent, ki je kot prejemnik državne štipendije umeščen v najnižji razred, trenutno prejema 258,87 evra državne štipendije. Ob napovedanih socialnih rezih bo njegova štipendija vsak mesec nižja za 18,90 evra.«

Po hudem pritisku množice se je prejšnji teden stvar nekoliko obrnila, a zgolj v delno uskladitev v višini 70 odstotkov. Zdaj pa je jasno, da bo uskladitev 100-odstotna.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako pripraviti diplomo: koraki do popolne zaključne naloge
Naslednji članekV slovenskem prevodu izšla knjiga Rezerva, princa Harryja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.