Bo vlada jemala študentom in dijakom? Inštitut 8. marec vlado poziva naj si premisli

Vlada bo rezala socialne transferje, kamor so zajete tudi štipendije študentov in dijakov
Vlada bo rezala socialne transferje, kamor so zajete tudi štipendije študentov in dijakov Foto: pcatalin iz iStock

Inštitut 8. marec je na svojem Facebook profilu delil opozorilo vladi, da bodo rezi vplivali tudi na dijake in študente. Govora je namreč o vladni odločitvi, da bo »zarezala« v socialne prejemke, med katere spadajo tudi štipendije dijakov in študentov.

Rezi socialnih transferjov vplivajo na študente in dijake

»Komu bo treba kakšno pravico vzeti,« je pred meseci dejal predsednik vlade, ko so poplave povzročile dodatne pogovore o spremembah proračuna za prihajajoči leti. Hitro je postalo jasno, da se načrtujejo rezi v socialne transferje, kar ima vpliv na mlade. Seveda so v prvi vrsti tu štipendije kot poglavitveni socialni transferji, ki se ne bi usklajevali z inflacijo. Tu pa je še obljuba o dvigu subvencije za študentsko prehrano, ki je splavala po vodi. O tej situaciji je ministru Luki Mescu poslansko vprašanje namenil tudi Tomaž Lisec, poslanec SDS.

Luč so na situacijo posvetili tudi pri I8M, kjer so zapisali: »Opozarjamo, da odločitev vlade, da zareže v socialne prejemke, zadeva tudi dijake. Konkretno dijak, ki je kot prejemnik državne štipendije umeščen v najnižji razred, trenutno prejema 129,44 evra državne štipendije.

Ob napovedanih socialnih rezih bo njegova štipendija vsak mesec nižja za 9,45 evra.« Podali so tudi primer, ki zadeva študente: »Študent, ki je kot prejemnik državne štipendije umeščen v najnižji razred, trenutno prejema 258,87 evra državne štipendije. Ob napovedanih socialnih rezih bo njegova štipendija vsak mesec nižja za 18,90 evra.«

Inštitut 8. marec vlado poziva naj si premisli

»V kakšno situacijo bo vlada potisnila takšnega dijaka in študenta? Naj kar zapustita izobraževanje, saj to zanju ni obvezno, in pričneta z delom? Kako se potem čudimo, da podatki še danes kažejo, da med tistimi, ki zaključijo univerzitetno izobraževanje skoraj ni tistih z nižjim ekonomskim statusom? Bo to postala realnost že v srednješolskem izobraževanju? Za kaj si prizadeva država in kam, v kakšno situacijo potiska nekatere dijake in študente?« so se vprašali pri Inštitutu 8. marec.

»Nesprejemljivo je, da bodo študenti iz družin, ki se komaj prebijejo iz meseca v mesec, s socialnimi rezi potisnjeni v še večje stiske in v še večjo revščino,« so poudarili strahove, ki jih imajo dijaki in študenti ob vstopu v novo študijsko leto. »Nesprejemljivo je jemati tistim, ki imajo najmanj,« so dodali in zaključili s pozivom vladi naj si premisli.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRoza oktober: Opomnik tega, kaj lahko storiš zase!
Naslednji članekZnanstveniki UM uvrščeni med 0,35 % najboljših znanstvenikov na svetu
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.