Roza oktober: Opomnik tega, kaj lahko storiš zase!

Breast cancer awareness concept. Top view photo of pink silk ribbon and stethoscope on isolated pastel pink background
Foto: InspirationGP iz iStock

V globalnem prizadevanju za ozaveščanje o raku dojk je oktober razglašen za rožnati mesec. Rožnati mesec je mesec prizadevanj za izobraževanje tistih, ki jih skrbi bolezen, vključno z zgodnjim prepoznavanjem ter znaki in simptomi, povezanimi z rakom dojke.

Rak dojke in rizični dejavniki

Rak dojk je še danes en od najpogostejših rakov, ki jih srečujemo pri onkoloških bolnikih. Predstavlja okoli 30 % vseh rakov. Kar v 99 % prizadene ženske, najpogosteje pa prizadene ženske starejše od 35 let. Ker rak lahko preraste v invazivno obliko, torej se bo razširil na celo telo, je pomembno, da ga najdemo čim prej, kar pa lahko ženske dosežejo s samopregledovanjem, ki je še posebej pomembno po 35 letu starosti.

Dva rizična dejavnika smo že omenili, to sta ženski spol in starost nad 35 let. Pomembni dejavniki tveganja pa so tudi družinska anamneza, saj je rak dojke deden. Vprašanje so tudi druge bolezni dojke, predvsem različni zasevki, ki na začetku še niso kancerogeni. Če so le te bile prisotne, je bolnik v večji nevarnosti za razvoj raka.

Woman holding pink ribbon on white background, top view with space for text. Breast cancer awareness concept
Rožnati mesec oktober Foto: Liudmila Chernetska iz iStock

Kako se je kampanja začela?

Mesec ozaveščanja o raku dojk je letna mednarodna zdravstvena kampanja, ki jo vsako oktober organizirajo velike dobrodelne organizacije za boj proti raku dojk, da bi povečali ozaveščenost o tej bolezni in zbrali sredstva za raziskave njenega vzroka, preprečevanja, diagnoze, zdravljenja in zdravljenja.

Dogodek se je začel kot nacionalni mesec ozaveščanja o raku dojk (NBCAM) oktobra 1985. To je bilo partnerstvo med American Cancer Society in farmacevtskim oddelkom Imperial Chemical Industries za promocijo mamografov kot najučinkovitejšega orodja za boj proti raku dojk. Mamografija je ime za radiološko tehniko, kjer dojko stisnemo med dve plošči in jo slikamo z rentgenom. Tako dobimo 2D sliko dojke, kjer lahko vidimo, ali se je konsistenca dojke kakorkoli spremenila.

S pomočjo nekdanje prve dame Betty Ford, ki je preživela raka dojke, se je začela tedenska pobuda za ozaveščanje o raku dojke. Betty Ford so zboleli za rakom dojke, ko je bil njen mož Gerald Ford predsednik ZDA. Zaradi tega je Betty lahko pritegnila več pozornosti na bolezen.

Leta 1992 je bila roza pentlja prvič uvedena kot del kampanje.

Group of smiling women wearing t shirts with pink ribbon isolated on pink background. Breast cancer
Foto: Mariia Vitkovska iz iStock

2015 smo slišali tudi o samopregledovanju

V počastitev rožnatega meseca 2015 je Etiopsko združenje osebja SZO (WESA) organiziralo srečanje o ozaveščanju žensk o raku dojk, na katerem je dr. Fikir Melese, predsednik WESA, poučeval tehnike samopregledovanja dojk. Usmeritev je vključevala posodobitve trenutnega položaja raka v Etiopiji in preprečevanje raka dojke.

»Smo Svetovna zdravstvena organizacija, globalni organ za zagotavljanje zdravja ljudi po vsem svetu; prav tako bi morali biti proaktivni pri zagotavljanju zdravja za naše lastno osebje, zase,« je dejal dr. Fikir in pojasnil motivacijo, da WESA organizira takšno orientacijski program.

pink october, breast cancer, women's health
Foto: waldryano iz Pixabay

Izberi roza

V mesecu oktobru je tako dobro nositi roza pentljo, da skupaj opozarjamo na pomen samopregledovanja in skrbi za svoje telo. Lahko pa izbirate tudi med več odtenki roza, zato vam predstavljamo, še ostale barvne kombinacije.

  • Roza: vnetni rak dojke
  • Teal in roza: dedni in ginekološki rak
  • Roza in modra: moški rak dojke
  • Teal, roza in zelena: metastatski rak dojke
Različne roza pentljice za rožnati oktober
Različne roza pentljice in njihov pomen Foto: on Virginia department of health
Prejšnji članekVzorci z Apolla 17 spremenili, kar smo vedeli o luni
Naslednji članekBo vlada jemala študentom in dijakom? Inštitut 8. marec vlado poziva naj si premisli

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.