Junija bo Univerza na Primorskem gostila evropski matematični kongres

V začetku poletja bo Univerza na Primorskem (UP) skupaj s partnerji gostila 8. Evropski kongres matematike – 8ECM. Dogodek poteka vsaka štiri leta pod okriljem Evropskega matematičnega združenja (EMS). Izveden bi moral biti že v preteklem letu, a so ga zaradi pandemije prestavili na letos. Gre za izjemno odmeven uspeh v slovenski matematični stroki, saj tako pomembnega dogodka na področju matematike v Sloveniji še ni bilo, so zapisali na UP.

Kongres v spletni obliki, a vseeno dobrodošli v Portorožu

8ECM pa je tudi sicer eden največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike. Letos bo potekal od 20. do 26. junija v Portorožu, a bo zaradi epidemiološke situacije večinoma izveden preko spleta. Kljub temu organizatorji vabijo udeležence, naj, če bo to le mogoče, vseeno pridejo v Portorož, saj bodo v primeru boljše epidemiološke situacije izvedli tudi predavanja za zaprte skupine in manjša srečanja ob upoštevanju ukrepov.

Svetovno znana matematična imena

Matematični kongres bo gostil vrhunske predavatelje s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjega priznanja v matematiki, Fieldsove medalje. Med njimi so Martin Hairer (Imperial College, London), Stanislav Smirnov (University of Geneva) in Andrei Okounkov (Higher School of Economics, National Research University). V okviru kongresa bo več kot 1500 matematikov predstavilo svoje prispevke v 60 mini simpozijih. Organizirane bodo številne okrogle mize in drugi dogodki, predvsem v spletni obliki.

8ECM

Odskočna deska za slovensko matematiko

V vlogi organizatorja se bo letos preizkusila Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko, Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko, Institutom Jožef Stefan ter podjetjem Abelium.

Rektorica UP Klavdija Kutnar je ob tem poudarila izjemen pomen kongresa za univerzo in za slovensko matematično akademsko skupnost ter za promocijo matematike nasploh. »S tem, ko smo pripeljali kongres v Slovenijo, smo dobili ne le priložnost, da predstavimo Univerzo na Primorskem in slovensko matematiko svetovni znanstveni javnosti, ampak tudi priložnost, da približamo matematiko domači javnosti, šolarjem, dijakom, študentom,« je še dejala Kutnarjeva.

Več informacij o kongresu najdeš na spletni strani 8ecm.si.

VIRSTA
Prejšnji članekSlovenski atleti na evropsko prvenstvo na Poljskem
Naslednji članekKomu Slovenci najmanj zaupajo v času epidemije?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.