Kaj se dogaja s slovenskima satelitoma v vesolju?

Okoli Zemlje sedaj krožita tudi dva slovenska satelita– nanosatelit Trisat in mikrosatelit Nemo HD. V vesolje sta bila izstreljena 3. septembra 2020. Danes je v Vitanju, natančneje v Centru Noordung, potekala počastitev izstrelitve.

mikrosatelit Nemo HD
Mikrosatelit Nemo HD, vir: Vesolje-SI

Pohvala ESA in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Preko videoposnetka sta navzoče nagovorila dr. Jozef Aschbacher, predstavnik ESA (European Space Agency) in Franco Ongaro, direktor tehnologije, inženiringa in kvalitete, ki sta čestitala in pohvalila ta slovenski dosežek. Izstrelitev je namreč podpirala, poleg ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, tudi Evropska vesoljska agencija.

V živo sta program nadaljevala dr. Iztok Kramberger, predstavnik Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ter dr. Tomaž Rodič (Vesolje.si). Izstrelitev je bila z njune strani priznana kot odličen zgled za sodelovanje slovenskih podjetji in slovenskih akademikov. Predstavila sta tudi tehnologijo, ki je bila uporabljena pri razvoju satelitov ter pomembnost pridobljenih podatkov.

Slika vseh govornikov na prireditvi.
Govorci na prireditvi, vir: gov.si

Program je končal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, čestitajoč za ta enkraten dosežek vseh sodelujočih pri izstrelitvi satelitov. Izpostavil pomembnost sodelovanja vlade, podjetji in raziskovalnih instituciji pri napredovanju vesoljskega sektorja, ki lahko pripomore k temu, da pridobimo pametno, kreativno in zeleno gospodarstvo.

Okrogla miza

Po programu so se za okroglo mizo usedli predstavniki Vesolje.si, SkyLabs, Sinergise, Dewesoft, Duol, Cosylab, IJS in vodja slovenske delegacije pri ESA Tanja Permozer. Za mizo je bilo govora o možnih nadaljnjih dosežkih v vesolju in kako bi lahko tehnologija, uporabljena na tem področju, prišla prav tudi v drugih panogah.

Astronavt jaha raketo.
Za mizo je bilo govora o možnih nadaljnjih dosežkih v vesolju …
Prireditev ob izstrelitvi prvih slovenskih satelitov v vesolje

Prejšnji članekApple predstavil novi iPhone 12: Tokrat v ospredju 5G in surova zmogljivost
Naslednji članekSvetovni dan oživljanja: zaradi covida-19 oživljamo drugače

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.