Apple predstavil novi iPhone 12: Tokrat v ospredju 5G in surova zmogljivost

Po številnih govoricah, namigovanjih in zamudah, je Apple včeraj naposled izpeljal svoj največji dogodek letošnjega leta – predstavitev novega iPhona 12. Oziroma, natančneje, štirih iPhonov 12. Nova serija Applovih pametnih telefonov namreč obsega osnovni iPhone 12, njegovo manjšo različico iPhone 12 Mini, naprednejši iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max, ki ga odlikuje največji zaslon na iPhonih do zdaj.

Poleg novih telefonov je sicer Apple na svojem tretjem letošnjem virtualnem dogodku predstavil še pametni zvočnik HomePod Mini in dva različna magnetna polnilca MagSafe, ki omogočata brezžično polnjenje iPhonov.

Čeprav novi iPhoni prinašajo kar nekaj naprednih funkcionalnosti in posodobljen dizajn, pa je bila rdeča nit dogodka hitrost. Hitrost povezljivosti. Vsi štirje novi iPhoni namreč podpirajo delovanje v hitrem mobilnem omrežju 5G.

Osvežena retro oblika

Poglejmo najprej oba osnovna modela, iPhone 12 in iPhone 12 mini. Prvi ima 6,1-palčni oziroma 15,5-centimetrski zaslon, drugi pa 5,4-palčnega oziroma 13,7-centimetrskega. Slednji je s tem tudi najmanjši telefon na svetu s podporo omrežju 5G. Na omrežje 5G je sicer pripravljen tudi osnovni model, s tem da oba podpirata tudi višje frekvence milimetrskega spektra (mmWave) omenjenega omrežja.

V skladu s pričakovanji oba modela odlikuje tudi osvežen dizajn z bolj gladkimi in manj zaobljenimi robovi, ki nekoliko spominja na obliko iPhona 4. Ta sicer velja za zasnovo, ki se je v očeh Applovih uporabnikov do zdaj zapisala najbolje. Po Applovih navedbah je iPhone 12 za 11 odstotkov tanjši od lanskoletnega predhodnika, zaslon pa je prekrit z novim bolj odpornim steklom. Tudi tega, pomenljivo poimenovanega Ceramic Shield (keramični ščit), je razvil uveljavljen proizvajalec tovrstnih zaščitnih stekel Corning, nenadejane udarce ob padcih po tleh in srečanja z ostrimi predmeti pa naj bi prenesel kar štirikrat bolje, kot tisti pri predhodniku.  od steklom pa imajo zdaj vsi novi iPhoni zaslon OLED, ki je bil do zdaj rezerviran le za različice Pro.

Idealen za mobilne igre

Na poimenovanje dogodka »Pozdravljena, hitrost«, bi lahko navezali tudi Applov lasten procesor A14 Bionic. Ta je v obeh osnovnih modelih, Apple pa ga je prvič pokazal že na svojem septembrskem dogodku, ko je predstavil tablico iPad Air. Gre za prvi procesor zasnovan na 5-nanometrski tehnologiji, kar pripomore k njegovi boljši učinkovitosti oziroma manjši porabi energije in večji zmogljivosti. Procesor med drugim vsebuje nevronsko in grafično enoto s štirimi jedri, kjer slednja po Applovih podatkih poskrbi za kar 50-odstono hitrejšo grafično obdelavo v primerjavi s procesorjem A13.

Tega se bodo najbolj razveselili ljubitelji mobilnih iger, pri katerih se je stopnja grafične podobe že približala tisti na sobnih konzolah. Pri Applu se tega še kako zavedajo, zato so surovo zmogljivost novega procesorja demonstrirali na grafično napredni igri League of Legends. Izboljšana procesorska moč pa naj bi v navezi z nevronsko procesno enoto prav tako omogočila tekoče delovanje drugih zahtevnih nalog, kot sta urejanje visokoločljivostnih fotografij in 4K-videoposnetkov ter ustvarjanje glasbe.

iPhone 12

 

Poudarek na nočni fotografiji

Pričakovano je bila posodobitve prav tako deležna kamera. iPhone 12 in njegova »miniaturna« različica imata oba sistem dveh kamer, pri nadgradnji pa so bili tokrat osredotočeni predvsem na nočno fotografijo. Objektivi so dobili večjo zaslonko, ki ulovi več svetlobe in s tem pripomore k zajemanju ostrejših in razločnejših fotografij ter videoposnetkov, ko je vir svetlobe šibkejši. Poseben nočni način fotografiranja sicer po novem podpira tudi sprednja kamera.

Največji iPhone do zdaj

Poleg osnovnih dveh modelov novega iPhona, je Apple pričakovano predstavil še naprednejši različici, iPhone 12 Pro in 12 Pro Max. S »šibkejšima« bratoma delita večino tehničnih karakteristik in funkcionalnosti, vseeno pa k tem dodajata še nekaj lastnih.

Za razliko od obeh osnovnih modelov, ki sta oblečena v aluminijasto ohišje, obe različici Pro varuje nerjaveče jeklo. Obe imata tudi naprednejši kameri s tremi objektivi – poleg širokokotnega še ultra širokokotnega in teleobjektiv, ki omogoča 4-kratno optično povečavo. Prav tako pa sta opremljena s tipalom Lidar, ki skrbi za boljše globinsko zaznavanje okolice in posledično pripomore k ostrenju fotografij in videoposnetkov v slabših svetlobnih razmerah ter bolj natančnemu delovanju aplikacij razširjene resničnosti.

Končno tudi format RAW

Še ena novost na področju fotografije je nov format fotografiranja RAW, imenovan Apple ProRaw. Na voljo je pri obeh modelih Pro in omogoča zajemanje neobdelanih fotografij z več »slikovnimi« podatki, tako da jih lahko uporabnik naknadno ureja in obdela po svojih željah. Oba, iPhone 12 Pri in 12 Pro Max pa imata tudi možnost snemanja videa HDR (Dolby Vision). Omeniti velja, da je kamera model Max sicer še za odtenek boljša, saj vsebuje večje tipalo, kar pripomore k še boljšim nočnim fotografijam in posnetkom.

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max je sicer iPhone z največjim zaslonom do zdaj. V diagonalo namreč meri kar 6,7 palca oziroma 17 centimetrov. iPhone 12 Pro pa seli velikost zaslona z osnovnim modelom pri 6,1 palca oziroma dobrih 15 centimetrih.

Polnilec MagSafe

Vsi, ki podrobneje poznate Applove naprave, ste skoraj zagotovo seznanjeni s polnilcem MagSafe, ki so ga še nedavno uporabljali prenosniki serije MacBook. Ta je temeljil na magnetu, ideja za njim pa je bila, da se le ohlapno drži vhoda na napravi. S tem je Apple preprečil nesreče in z njimi povezane poškodbe naprav, če se je uporabnik spotaknil v kabel povezan na napravo, saj se je pri tem instantno izklopil.

Z iPhoni 12 se vrača k tej tehnologije, le da v rahlo posodobljeni različici. Vsi novi iPhoni imajo na hrbtni strani vgrajen magnet z brezžično polnilno tuljavo, tako da lahko nanje »pripnete« različne dodatke. Med drugim so to na predstavitvi demonstrirali z Applovo denarnico in dvema novima brezžičnima polnilcema, ki temeljita na tehnologiji MagSafe.

iPhone 12 - brezžično polnjenje MagSafe

Česa ni v škatli?

Ker se je Apple že pred časom zaobljubil k boljši skrbi za okolje, v škatlah z iPhoni 12 ne bo klasičnih polnilcev in slušalk. Zraven telefona bo priložen l

e polnilni kabel. Po navedbah Appla, naj bi bilo po svetu v uporabi dve milijardi Applovih polnilcev, zaradi česar, po njihovi oceni, večina uporabnikov ne potrebuje še enega. Enako velja za slušalke, kjer Apple ocenjuje, da imajo njihovi uporabniki v lasti starejše slušalke, ki so bile priložene prejšnjim serijam iPhonov, ali pa si celo lastijo Applove brezžične slušalke AirPods.

S tem ekološkim ukrepom seveda računajo, da se bo ustvarilo manj odpadnega materiala. Ker bo v škatli manj stvari, bo ta manjša, tako, da jih bo mogoče pri pošiljanju trgovcem na eno paleto zapakirati kar 70 odstotkov več. Posledično to pomeni manjše število pošiljk, manj transportov in manj škodljivih izpustov v ozračje.

Pametni zvočnik HomePod mini

Poleg iPhonov in dodatkov zanje je Apple predstavil tudi izboljšano in hkrati manjšo različico svojega pametnega zvočnika HomePod s priponko mini. Prvi HomePod morda po »pameti« res ni bil povsem enakovreden Googlovemu Homeu in Amazonovemu Echu, je pa prepričal uporabnike z izjemno kakovostjo zvoka in dovršenim dizajnom. HomePod nadaljuje to tradicijo, le da dodaja nekaj pametnih funkcij.

Introducing HomePod mini — Apple

V zvočniku »prebiva« Applova pametna pomočnica Siri, prav tako pa se zna samodejno povezati z iPhonom in drugim zvočnikom, s katerim ustvari prostorski zvok, če ju zazna v bližini. V primerjavi z večjim bratom je HomePod mini videti nekoliko drugače in malce spominja na novi Amazon Echo. S ceno 99 ameriških dolarjev želi Apple domačo pametno izkušnjo narediti bolj dostopno sleherniku, za prednaročila pa bo v ZDA na voljo s 6. novembrom.

Kdaj bodo novi iPhoni na voljo?

O razpoložljivosti vseh modelov iPhone 12 pri nas še nimamo podatka, je pa Apple napovedal datume in cene za ameriški trg. iPhone 12 in iPhone 12 Pro bo mogoče prednaročiti 6. oktobra, v prodajo pa bosta prišla 23. oktobra. Cena vstopnega modela prvega je postavljena pri 799 ameriških dolarjih, za drugega pa bo treba odšteti najmanj 999 ameriških dolarjev.

iPhone 12 mini in iPhone 12 Pro Max pa bosta prišla na trg nekoliko kasneje. Prednaročiti ju bo mogoče s 6. novembrom, na trgovske police pa bosta prispela 13. novembra. Cena vstopnega modela manjšega bo 699 ameriških dolarjev, večjega pa 1.099 ameriških dolarjev.

Bo novi koronavirus preprečil uspešno prodajo?

Po navedbah analitikov, bi bila to lahko ena najbolje prodajanih generacij iPhona. Po drugi strani pa velja omeniti, da trenutno živimo v precej negotovih časih, kjer je novi koronavirus prizadejal velik udarec svetovnemu gospodarstvu in marsikoga prisilil v bolj premišljeno porabo svojih denarnih sredstev. Nazadnje, ko je Apple lansiral iPhone v negotove gospodarske okoliščine, se je pisalo leto 2008. Takrat se je v ZDA začela recesija, ki je vodila v veliko svetovno finančno krizo. Takrat je bil to iPhone 3G.

iPhone 12

Apple, kot je v navadi, zamudil na zabavo

Pojavljajo se tudi ugibanja, kakšen faktor bo pri uspešnosti prodaje imela podpora omrežju 5G. Podobno, kot pri podpori omrežju 3G, se je Apple pridružil »igri« z rahlo zamudo. Pred njim so telefone s podporo 5G predstavili že domala vsi njegovi največji tekmeci, Samsung, Huawei, LG in Google. Drži pa tudi, da omrežja 5G po svetu še niso masovno razširjena in vzpostavljena. V ZDA naj bi trajalo še pet do sedem let, preden bodo omrežja 5G pokrivala celotno oziroma večji del države. Slovenija je sicer prav nedavno dobila prvo omrežje 5G, ki ga je vzpostavil Telekom Slovenije.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo sicer med prodanimi telefoni le 13 odstotkov takšnih s podporo omrežju 5G. Razlogov za to je lahko seveda več, med drugim tudi pandemija novega koronavirusa, zaradi katere je na splošno upadla prodaja pametnih telefonov. V drugem četrtletju 2020 za več kot 20 odstotkov, navajajo ugotovitve analitskega podjetja Gartner.

Ali bo novi iPhone pospešil razvoj tehnologije 5G?

Na drugi strani pa mnogi vidijo prav iPhone 12 kot tistega, ki bo še dodatno pospešil vzpostavljanje omrežij 5G. V preteklosti se je namreč že kar nekajkrat izkazalo, da so prav Applovi telefoni pripomogli k širitvi uporabe določene tehnologije, čeprav so jo v primerjavi z drugimi proizvajalci implementirali z zamudo. Lahko bi celo rekli, da je popularizacija določene tehnologije v veliki meri odvisna od Appla. Vsaj tako kažejo nekatera pretekla dogajanja. Ko Apple posvoji določeno tehnologijo, je to v očeh širšega kroga uporabnikov nekakšen pečat odobritve in jo potem sprejmejo in začnejo uporabljati tudi oni.

Čeprav je tehnologija 5G trenutno še v povojih, ima velik potencial. Trenutno običajnemu uporabniku ne nudi kaj dosti več, kot hitrejših prenosov podatkov, kjer na primer skrajša prenos celovečernega filma iz nekaj minut prek omrežja 4G v nekaj sekund. Že v bližnji prihodnosti pa bi ta tehnologija lahko močno pripomogla k razvoju pametnih mest, avtonomnega prometa in medicine.

Celoten posnetek Applovega dogodka si lahko ogledate spodaj.

Apple Event — October 13

Foto in video: Apple

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.