Kdo so bili ti pra-mravljinčarji

Kitajski znanstveniki so se posvetili vrsti dinozavra Alvarezsaurus in vprašanju, zakaj je bil tako majhen.

Dinozavri fascinirajo človeštvo že od prvih najdb njihovih okostij. Le kdo ne pozna filma Jurski park in se ni tresel ob scenah, kjer T-Rex z zobmi zmelje vse od dreves do avtobusov in hiš. To so bila prava čuda narave, od katerih je danes ostalo le še nekaj potomcev. Živali kot so želve, krokodili, komodoški varan in še kakšna, so zadnji ostanki in spomini na te enormne zveri, opa, kuščarje. Povprečni dinozaver je bil velikosti avtomobila, največji najdeni fosil pa pripada vrsti Argentinozavra, katerega dimenzije so blizu današnjemu sinjemu kitu.

Alvarezsaurus

Danes kopenske živali več ne dosegajo teh velikosti zaradi drugačnih pogojev in afriški slon je pravi pritlikavec v primerjavi s prej omenjenim Argentinozavrom in njemu podobnimi. Dinozaver v grščini pomeni dobesedno strašni kuščar, vsi primerki pa niso bili zvesti temu imenu. Poznamo vrsto dinozavrov, imenovano Alvarezsaurus, ki je bila velikosti današnjih piščancev ali puranov. Torej so v najboljšem primeru segali človeku do pasu.

Majhni dinozavri

Znanstveniki iz Pekinga so preučevali evolucijsko drevo vrste Alvarezsaurus in poskušali ugotoviti, zakaj je ta dinozaver postal in ostal tako majhen. V splošnem velja, da so bili dinozavri orjaki in da so se proti koncu svojega kraljevanja Zemlji celo večali.

Alvarezsaurus naj bi se zmanjšal pred približno 100 milijoni let. To je nekje na sredini geološkega obdobja kreda, ki je trajala od približno 145 milijonov do 66 milijonov let v preteklosti. V tem obdobju je bila Zemlja povsem pozelenela, pojavljati in prevladovati so začele cvetnice (za razliko od prejšnjih praproti in drugih rastlin, ki so se razmnoževale s trosi) in nove živalske vrste, med njimi tudi sesalci. Geološki razvoj je prinesel tudi nove vrste insektov, česar je bil Alvarezsaurus vesel.

Majhni dizovavri so jedli mravlje

Znanstveniki sklepajo, da se je omenjeni dinozaver v tem času začel prehranjevati z mravljami, termiti in podobnimi, v kolonijah živečimi žuželkami. Okostje Alvarezsaurusa so primerjali z njegovim prednikom Haplocheirusom, ki je bil večji in bolj prilagojen na plenilski in mrhovinarski način življenja. Za razliko od svojega prednika, je bil drugi manjši in imel le en krempelj na rokah. Zaradi prehranjevanja z insekti naj bi se ta dinozaver zmanjšal, imamo pa tudi razlago za evoulcijo enokrempeljnih sprednjih tac. En krempelj onemogoči oprijem, je pa veliko boljši za zabadanje. Raziskovalci sklepajo, da je ta krempelj odlično služil za razbijanje termitnjakov in mravljišč ter hiter dostop do njihovih prebivalcev.

Mravlje, termiti, ščurki in podobni insekti so znani po svoji visoki hranilni vrednosti in predvsem vsebnosti proteinov. Tako so bili tem malim dinozavrom lažje dostopen vir energije kot lov na svoje vedno večje sorodnike.

Če se zanimaš za svet dinozavrov, ti priporočam ogled odlične baze podatkov o teh čudovitih bitij. Najdeš jo tu.

Viri:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Alvarezsaurus
  • http://www.prehistoric-wildlife.com/species/a/alvarezsaurus.html
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210706115326.htm
Prejšnji članekOdločitev Evropskega parlamenta glede zasebnosti dvignila prah
Naslednji članekPa smo jih dobili – nove bone!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.