Kitajska sonda varno prinesla vzorce z Lune na Zemljo

Kitajsko vesoljsko plovilo brez posadke, ki je prenašalo kamenje in zemljo z Lune, se je varno vrnilo na Zemljo v prvi taki misiji po štirih desetletjih, je sporočila Kitajska tiskovna agencija Xinhua. Glavni namen misije je bil zbiranje luninih vzorcev. Izstrelitev rakete proti luni je bila uspešno izvedena konec novembra.

Povratni modul vesoljske sonde, znane kot Chang’e-5, je pristal v severni kitajski regiji Notranje Mongolije, so napisali pri Xinhua, po citiranju Kitajske državne vesoljske administracije. Peking si prizadeva dohiteti ZDA in Rusijo po desetletjih, da se jim pridružijo po dosežkih v vesolju. V svoj vojaški vesoljski program pa je Kitajska vlila milijarde. Vesoljsko plovilo, poimenovano po mitološki kitajski boginji Lune, je 1. decembra pristalo na Luni in dva dni kasneje začelo svojo povratno pot. Kitajska vesoljska agencija je na Luni dvignila tudi kitajsko zastavo.

China's Chang'e-5 spacecraft brings home samples from moon | Global Link

Znanstveniki upajo, da jim bodo vzorci pomagali spoznati izvor Lune, nastanek in vulkansko aktivnost na njeni površini. S to misijo je Kitajska postala tretja država, ki je po vzoru z ZDA in Sovjetske zveze v šestdesetih in sedemdesetih letih, zbrala vzorce Lune in jih vrnila na Zemljo. To je bil prvi takšen poskus po misiji Sovjetske zveze poimenovani Luna 24, leta 1976.

Naloga vesoljskega plovila je bila po podatkih znanstvene revije Nature zbrati dva kilograma materiala na območju, znanem kot Oceanus Procellarum ali »Ocean Neviht« prostranem, prej neraziskanem polju lave. Pod predsednikom Xi Jinpingom so bili načrti za kitajske »vesoljske sanje«, kot jih sam imenuje, prestavljeni v najvišjo prestavo. Kitajska upa, da bo do leta 2022 imela vesoljsko postajo s posadko in sčasoma poslala ljudi na Luno.

VIRScience Alert
Prejšnji članekKomentar: Maršal Tvito vs. InstaPahor
Naslednji članekDiplomska naloga, si pripravljena biti najboljša?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.